13 lucruri pe care nu le știai despre oțet! Te-ai fi gândit vreodată?
Publicat pe 26.10.2017 la 16:45 Actualizat pe 26.10.2017 la 17:14
Unul dintre cele mai comune și banale elemente din bucătărie îți poate salva viața și te poate ajuta să ieși din anumite situații neplăcute. Oțetul, căci despre el este vorba, poate fi folosit nu doar pentru domeniul culinar, ci și pentru mai multe situații în care sigur te-ai aflat până acum.
Unul dintre cele mai comune și banale elemente din bucătărie îți poate salva viața și te poate ajuta să ieși din anumite situații neplăcute. Oțetul, căci despre el este vorba, poate fi folosit nu doar pentru domeniul culinar, ci și pentru mai multe situații în care sigur te-ai aflat până acum.
Oțetul alb
- Omoară buruienile. Oțetul alb poate fi foarte util pentru a ucide iarba și orice buruieni care germinează și inhibă creșterea plantelor. Aplicați prin pulverizarea directă pe frunzele buruienilor.
- Îți face părul mătăsos. Pentru păr neted și mătăsos, amestecați o treime oțet alb cu două treimi apă. Pulverizați-vă totul peste păr, lăsați-l să stea 10 minute și clătiți-l.
- Neutralizează mirosul de țigară. Pentru a neutraliza mirosurile de fum, turnați oțet într-un castron și puneți-l în locul în care doriți să eliminați mirosul.
- Oja va rezista mai mult. Înainte de a aplica primul strat de ojă, înmoaie-ți unghiile în jumătate de ceașcă de oțet alb timp de 10 minute. Vei observa că lacurile de unghii vor rămâne mai mult timp.
- Curăță foarte bine gresia, faianța și cada. Oțetul are proprietăți de albire și antibacteriene. Se diluează 1 parte oțet la 2 părți apă și se aplică cu un pulverizator în zona care trebuie curățată.
- Îndepărtează petele de pe covor și parchet. Pentru a îndepărta petele de pe podea, amestecați o ceașcă de oțet alb cu 2 litri de apă caldă. Pentru a curăța covoarele, aplicați oțetul în zona afectată și apoi adăugați puțin detergent. Lăsați-l să se usuce și apoi frecați cu o perie și lăsați petele să dispară.
- Îndepărtează petele de transpirație. Presăriți o cantitate generoasă de oțet alb pe zonele afectate, lăsați-o timp de cel puțin 10 minute și clătiți-o.
Oțetul de mere
- Îndepărtează ridurile. Ajută la eliminarea celulelor moarte pentru a părăsi pielea fresh și tânără. Adăugați o lingură de oțet de cidru de mere într-o jumătate de pahar de apă și aplicați pe toată suprafața pielii cu un tampon de bumbac. Lăsați-o să stea 30 de minute.
- Te ajută la estomparea coșurilor. Îndepărtează excesul de sebum de pe față, previne infecțiile, vindecă cicatrici după acnee, deblochează porii și permite pielea să respire corect.
- E un bun toner facial. Îmbibați o dischetă de bumbac într-un amestec de 1 lingură de oțet și 2 cești de apă. Aplicați pe o față curată și uscată, evitând zona ochilor, în fiecare noapte înainte de culcare. Nu clătiți. Oțetul ajută la echilibrarea nivelurilor pH-ului natural al pielii, îndepărtează impuritățile și stimulează circulația sângelui.
- Îndepărtează mătreața. Oțetul de cidru de mere face minuni pentru mătreață. Se amestecă o ceașcă de oțet cu o cană de apă. Pulverizați pe păr și scalp, înfășurați-vă capul într-un prosop, lăsați-l să stea timp de 15 minute și clătiți-l. De asemenea, puteți adăuga oțet în șampon.
- Îndepărtează urmele de la mușcăturile de țânțari. Proprietățile antiinflamatoare vor ajuta la calmarea pielii rănite, la îmbunătățirea circulației sângelui și la accelerarea procesului de vindecare.
- Reduce mâncărimea mușcăturilor de insecte. Oțetul de cidru de mere are proprietăți antiseptice, anti-mâncărime și antibacteriene, care ajută la scăderea mâncărimii și reduce inflamația, scrie brightside.me.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.V.