Acatistul Sf. Haralambie, prăznuit pe 10 februarie
Publicat pe 08.02.2021 la 14:30 Actualizat pe 08.02.2021 la 14:30
Sfântul Haralambie este prăznuit anual pe data de 10 februarie fiind unul dintre cei mai mari făcători de minuni și tămăduitori de boli grave. Rugăciunile către Sfântul Haralambie sunt miraculoase dacă sunt rostite cu credință iar toți cei care s eănchină lui spun că li se întâmplă adevărate minuni.
- Acatistul Sfântului Haralambie
- Cea mai puternică rugăciune la marele sfânt
Rgăciunile rostite cu credință dau cele mai dorite roade, iar una dintre ele este cea închinată Sfântului Haralambie, prăznuit an de an pe data de 10 februarie. Acatistul acestuia este, de asemenea, unul foarte puternic, fiind capabil de mari minuni și tămăduiri ale unor boli dintre cele mai grave.
Acatistul Sf. Haralambie
„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi. Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ți aduce cântări de laudă, simțindu-ne nevrednici și cu împuținarea graiului omenesc, tu, care porți nume întocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminător de bucurie, luminează-mi cugetul și dă putere graiurilor noastre ca întru bucurie să-ți cântăm ție: Bucură-te, Sfinte mare mucenice Haralambie!”, este prima parte din acatistul închinat Sfântului Haralambie.
Rugaciune catre Sf. Haralambie
Viata Sf. Haralambie
Sfântul Haralambie a trăit în secolul al treilea după Hristos. Era cunoscut drept tămăduitor de boli. Din cauza credinţei sale fără margini în Dumnezeu, a fost prins şi jupuit de viu, însă credința lui a dăinuit și a făcut să îi ajute și pe alții timp de secole la rând, și până în prezent.
Haralambie este cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. A fost episcop creștin de origine greacă al cetății Magnezia din Asia Mică, iar în vremea împăratului Septimiu Sever a fost arestat din cauza suferințelor la care erau supuși cei care recunosșteu că sunt de credință creștină. A continuat să se închine lui Dumnezeu și a refuzat să îi slăvească pe idoli, astfel că, Haralambie a fost martirizat în jurul anului 202. A fost canonizat și este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie.
Citește și: Calendar ortodox, marți, 9 februarie. Rugăciunea care te ferește de cele trei ceasuri rele