Aluniţele şi cancerul de piele! Care sunt semnele pe care NU TREBUIE să le ignori!
Publicat pe 17.07.2014 la 20:52 Actualizat pe 17.07.2014 la 21:10
Cu toţii avem pe suprafaţa pielii aluniţe, semne plasate în diferite zone ale corpului care pot avea diferite forme sau mărimi. Când este cazul să ne îngrijorăm din cauza lor?
Cu toţii avem pe suprafaţa pielii aluniţe, semne plasate în diferite zone ale corpului care pot avea diferite forme sau mărimi. Când este cazul să ne îngrijorăm din cauza lor?
Aluniţele apar, de obicei, pe zonele expuse mai des soarelui, cum ar fi braţele, spatele, gâtul, decolteul, faţa, urechile. Rareori, pot să apară şi pe scalp, sâni, fese. În anumite situaţii, aceste semne pot să apară din naştere, însă în cazuri mai rare. Cel mai adesea, aluniţele apar în copilărie sau adolescenţă, iar la femei în perioada sarcinii. La persoanele în vârstă, aluniţele banale au tendinţa de a se decolora.
Când trebuie să mergem la doctor?
Atât aluniţele normale, cât şi cele displazice se pot transforma în cancer de piele, însă foarte rar este vorba despre melanom. În privinţa aluniţelor normale, rareori ar trebui să ne facem griji, însă atunci când observăm orice modificare de dimensiune, culoare, textură, că sângerează, ne jenează sau ne mănâncă, se descuamează sau creează orie altă senzaţie, ar trebui să mergem la dermatolog. Ca şi în cazul aluniţelor simple, cele displazice prezintă modificări de aspect şi la nivel senzorial.
Persoanele care prezintă acest tip de aluniţe ar trebui să se prezinte cel puţin o dată pe an la medicul specialist pentru un control. Acesta le va analiza, fie cu ochiul liber, fie cu dermatoscopul, un instrument care permite vizualizarea structurilor pielii în profunzime, pentru a surprinde fiecare aspect cu privire la extinderea în plan orizontal şi în plan vertical. De asemenea, pentru a le urmări evoluţia la intervale regulate, dermatologul va dori să le fotografieze şi să le înmagazineze pe un suport electronic. În felul acesta, la fiecare vizită va putea face comparaţii şi va putea pune un diagnostic corect. Însă nu orice aluniţă cu aspect ciudat are profil malign, aşa că înainte să vă îngrijoraţi inutil discutaţi cu un specialist.
D.C.
foto: cosasdelainfancia.com
Citeşte şi:
FOTO 18+ PRIMELE IMAGINI de la locul TRAGEDIEI AVIATICE din Ucraina! Cum au fost găsiţi pasagerii