Alegeri SUA 2016. Americanii aleg azi cel mai important om din lume. Hillary Clinton a câştigat în prima localitate care a votat în SUA
Publicat pe 08.11.2016 la 08:53 Actualizat pe 08.11.2016 la 09:24
Americanii votează, azi, 8 noiembrie, cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală plină de surprize. Donald Trump sau Hillary Clinton? Tu pe cine pariezi în marea cursă?
Americanii votează, azi, 8 noiembrie, cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală plină de surprize. Donald Trump sau Hillary Clinton? Tu pe cine pariezi în marea cursă?
Lupta pentru fotoliul celui mai puternic om din lume se dă între Donald Trump (70 de ani), în postura de candidat al Partidului Republican la Casa Albă, şi Hillary Clinton (69 de ani), candidat din partea Partidului Democrat.
În cazul în care Hillary Clinton va avea câștig de cauză, ea va deveni prima femeie-președinte din istoria SUA. Şi are mari şanse! Aproape toate sondajele au dat-o drept favorită!
De exemplu, locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, sunt primii care voteză în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Prin tradiţie, persoanele cu drept de vot se strâng la miezul nopţii şi votează. Rezultatele sunt anunţate câteva minute mai târziu, iar, astăzi, au fost înregistrate opt persoane care au votat, cu una mai multe decât de obicei. Cea care a avut mai multe voturi a fost Hillary Clinton care a câştigat astfel în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire.
Alegerile încep la 13, ora României
La ora 13, ora locală a României, se vor deschide urnele pe Coasta de Est. Apoi, pe măsură ce ziua avansează, se deschid treptat secţiile din toate cele 50 de state americane şi Washington D.C, iar primele secţii de vot se închid la ora 02, ora României.
Orice cetățean american care a împlinit 18 ani poate vota.
Statele cărora li se va acorda cea mai mare atenție sunt așa-numitele "swing states", adică statele indecise, unde cursa dintre cei doi candidați este extrem de strânsă, scrie Agerpres. Aceste state sunt Ohio, Florida și Carolina de Nord, dar sunt considerate state indecise și New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada și Colorado. Alte state care ar putea avea un cuvânt de spus în această competiție electorală sunt două state tradițional republicane, Arizona și Georgia, și două state tradițional democrate, Michigan și Wisconsin.
Pentru a ajunge la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, unul dintre cei doi candidați trebuie să obțină numărul de 270 de electori, adică o majoritate simplă din cei 538 de mari electori. În 48 de state, scrutinul este de tipul "winner take all" (câștigătorul ia totul), altfel spus, candidatului care obține majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului.