Alimentul minune care poate reduce riscul de mortalitate! Consumă-l cât mai des şi nu vei regreta
Publicat pe 14.06.2016 la 14:59 Actualizat pe 14.06.2016 la 15:12
Consumul de alimente bogate în cereale integrale contribuie la reducerea riscului de mortalitate legat de bolile cardiovasculare sau de cancer, potrivit unei analize a mai multor studii, publicate luni, scrie Agerpres.
Consumul de alimente bogate în cereale integrale contribuie la reducerea riscului de mortalitate legat de bolile cardiovasculare sau de cancer, potrivit unei analize a mai multor studii, publicate luni, scrie Agerpres.
"Aceste rezultate vin să confirme sfaturile nutriționiștilor care recomandă consumul zilnic a cel puțin 48 de grame de astfel de alimente pentru a ameliora sănătatea în mod durabil și a preveni riscul unei mortalități premature", a subliniat Qi Sun, profesor la Harvard și autorul principal al cercetării.
Lucrarea este publicată în ediția on-line a "Circulation", o publicație de specialitate a American Heart Association.
Potrivit acesteia, persoanele care consumă 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc global de mortalitate mai scăzut cu 22% față de cele care nu consumă astfel de alimente. Mai precis, riscul de mortalitate legat de bolile cardiovasculare și de cancer înregistrează o scădere de 23% și, respectiv, 20% în cazul persoanelor care consumă cantitatea amintită de cereale integrale.
Această analiză realizată de cercetători de la universitatea Harvard din Boston a avut în vedere peste 12 studii desfășurate în SUA, Marea Britanie și Scandinavia în perioada 1970 — 2010 pe un număr de 786.000 de participanți. Studiile precedente au demonstrat deja că a consuma cerealele integrale reduce riscul de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 și echilibrează flora intestinală.
Cercetătorii notează că aceste alimente conțin multiple substanțe bioactive care ar putea fi benefice pentru sănătate. Pe de altă parte, aceste alimente sunt bogate în fibre, fapt ce reduce producerea de colesterol.
Potrivit recomandărilor făcute de American Heart Association, cel puțin jumătate din cerealele consumate trebuie să conțină integral secară, grâu, orz sau orez brun.
T.F.S