Anul Nou chinezesc 2022, o perioadă cu multe tradiții. Cum să atragi norocul de partea ta
Publicat pe 03.01.2022 la 14:39 Actualizat pe 03.01.2022 la 15:24
Anul nou chinezesc este cea mai importantă și mai plină de tradiții sărbătoare din calendarul chinezesc. O multitudine de tradiții și obiceiuri ne învață cum să avem norocul de partea noastră în 2022.
- Anul Nou chinezesc 2022 este sărbătorit în perioada 24 ianuarie - 15 februarie
- Ce să faci în această perioadă ca să ai noroc tot anul
Anul Nou chinezesc 2022 este sărbătorit în perioada 24 ianuarie - 15 februarie
Pentru anul nou chinezii fac pregătiri din timp, ca cele 15 zile de sărbătoare să le poată petrece în familie, mergând la festivaluri sau în vizită. Acțiunile încep pe data de 24 ianuarie cu ceremonii și rugăciuni și se încheie în 15 Februarie, ultima zi a anului nou.
De obicei țările vecine sărbătoresc și ele Anul Nou chinezesc deoarece mulți locuitori sunt sau au avut strămoși chinezi.
Pregătiri între 24 și 31 ianuarie
Din 24 ianuarie și până pe 31 țările asiatice pregătesc sărbătoarea Anului Nou chinezesc. Este cea mai frumoasă și mai încărcată de tradiții și obiceiuri. În 24 ianuarie ziua începe cu analiză și rugăciune. Apoi majoritatea activităților includ curățenia în locuințe pentru a alunga ghinionul și rugăciuni pentru atragerea binelui. Tot în 24 ianuarie chinezii gătesc mâncăruri tradiționale printre care prăjituri și supă de tofu.
La finalul săptămânii, pe data de 31 are loc cea mai importantă cină din an pentru care se pregătesc toate mâncărurile preferate ale tuturor membrilor familiei. Masa festivă reunește întreaga familie, iar după cină copiii primesc plicuri roșii. Familia rămâne trează și așteaptă noul an ce începe pe 1 Februarie.
Anul Nou chinezesc e sărbătorit în perioada 1 și 11 februarie
Anul nou chinezesc începe în a doua lună nouă după solstițiul de iarnă, anul acesta pe 1 Februarie. De pe 1 până pe 11 fiecare zi are câte o activitate plincipală, câte un obicei de urmat sau o tradiție de respectat.
Pe 1 chinezii sărbătoresc cu vecinii și lansează artfificii, pe 2 una dintre fiicele căsătorite merge în vizită la părinți cu soțul și copiii. De asemenea ea trebuie sa ducă un cadou sau bomboane pe care mama ei le va împărți vecinilor
Ziua 3 este ziua șobolanilor. Oamenii vor împărții câteva gustări pe la colțurile caselor și vor merge devreme la culcare. Se spune că în acest mod nici șobolanii nu ii vor deranja pe ei întregul an ce urmează.
Ziua 4 este ziua oii. În această zi chinezii se roagă zeului bogăției. De asemenea ei trebuie să dăruiască în această zi trei categorii de produse: carne, fructe și vin.
Ziua 5 este ziua în care se deschid magazinele și supermarketurile iar femeilor le este permis să iasă și să binecuvânteze noul an.
Ziua 6 este ziua calului. Chinezii încep serviciul, iar tradiția spune ce zeul toaletelor va veni în vizită să verifice curățenia și condițiile sanitare, așadar este o nouă zi de curățenie pentru majoritatea oamenilor.
Ziua 7 este ziua oamenilor. Aceștia se îmbracă frumos și colorat și poartă cele mai frumoase și aurite accesorii. Tradiția spune căra fi bine să se poarte un accesoriu special pentru păr.
Ziua 8 este ziua agriculturii. În această zi peștii și păsările sunt eliberați pentru a arăta respect naturii.
Ziua 9 este ziua celui mai mare zeu, cel al sănătății. Întreaga zi este destinată rugăciunii.
Festivalul pietrelor este întotdeauna în a 10-a zi. Întreaga zi este interzisă folosirea uneltelor din piatră.
A 11-a zi este ziua ginerilor. Tații își invită fiicele și ginerii la cină
Festivalul Lampioanelor, 12 - 15 februarie
Sărbătoarea chinezească se încheie cu mult așteptatul festival al lampioanelor. Vechi de mai bine de 2000 de ani, festivalul a dezvoltat tradiții și obiceiuri noi, însă cea mai importantă parte a lui o reprezintă reuniunea familiei și socializarea cu prietenii și vecinii.
Majoritatea activităților se fac la lumina lunii, se aprind felinare, se mănâncă orez însă de departe cea mai interesantă activitate este dansul leului.
Ce să faci în această perioadă ca să ai noroc tot anul
Anul nou Chinezesc este motiv de sărbătoare și de gânduri pozitive. Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți ca norocul să fie de partea ta:
1. Nu pronunța cuvinte cu conotații negative. Moarte, boală, durere, sărăcie sunt cuvinte care sunt strict interzise deoarece atrag gânduri și reacții negative
2. Nu sparge vase din ceramică sau sticlă.
3. Nu face curățenie decât în zilele dedicate acestei activități.
4. Obiecte ascuțite ca și foarfecă, ace, cuțite sunt strict interzise. Pe vremuri acest obicei era pentru a da femeilor o binemeritată pauză.
5. Nu cere banii înapoi. Dacă ai dat bani împrumut această perioadă este una a înțelegerii, așadar nu ii poți cere acum înapoi.
6. Evită certurile și plânsul.
7. Evită să iei medicamente
8. Nu oferi cadou ceasuri.
De anul Nou Chinezesc se poartă haine noi
Anul chinezesc începe cu haine noi și colorate. Această este o tradiție care își are originile acum mai bine de 2000 de ani. Hainele noi și vesel colorate semnifică fericirea și atrag binele. Hainele pot fi cumpărate de către persoanele ce le vor purta însă adesea acestea vor fi primite cadou de la persoane dragi din familie.
Îmbrăcămintea nou semnifică un nou început și e bine să fie purtată în prima zi a anului nou.