Anunţ de ultimă oră făcut de ANM! Cum arată prognoza meteo pentru următoarele 3 luni
Publicat pe 21.11.2017 la 08:49 Actualizat pe 21.11.2017 la 10:51
Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele trei luni.
Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele trei luni.
Astfel, în decembrie, ianuarie şi februarie, vremea se va încadra în limitele normale ale perioadei, mai coborâte fiind în centrul, nordul şi nord-estul ţării.
În luna decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est. Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru prima lună de iarnă de—0,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între — 5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între zero și două grade Celsius, în Banat și Crișana, între—2 și 1 grad Celsius, în Oltenia și Muntenia, iar în Dobrogea, între zero și trei grade Celsius.
Meteorologii estimează pentru luna ianuarie că temperaturile medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptând centrul, nordul și nord-estul țării, unde vor fi, local, sub media climatologică. În condițiile în care media multianuală a lunii este de—2,1 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între—7 și—1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia (între—2 și 0 grade Celsius) și Dobrogea (-1 și 2 grade Celsius).
În luna februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării, media lunară fiind stabilită la—1 grad Celsius. Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, între—2 și 2 grade Celsius în Oltenia, și între zero și două grade Celsius, în Banat și Dobrogea.
Elena Mateescu, directorul ANM, a făcut dezvăluiri suplimentare despre această iarnă. Aceasta a făcut şi un anunţ extrem de important cu privire la codurile care ar putea intra în vigoare pe timpul iernii, avertizând că nu este exclus să existe şi cod roşu de viscol.
"Am luat iernile de referință în România și am introdus inclusiv iarna lui '54, cea a lui 2012 și a lui 2014. De ce? Ca să arătăm că astfel de manifestări de vreme severă cu o perioadă care pe medie, pe ansamblu, exemplifică o iarnă normală în România, nu exclude apariția acestor fenomene considerate și înscrise în meteorologie ca fiind fenomene de vreme severă cum sunt viscolul, perioadele de ger cu temperaturi minime sub -15 / -35 de grade, perioade care se pot înregistra nu numai în depresiunile din estul Transilvaniei, Toplița, Miercurea Ciuc, Joseni, Întorsura Buzăului, ci și în regiunile extra-carpatice. Nu excludem să avem cod roșu de viscol", a spus Elena Mateescu la Antena 3.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem şi pagină de Instagram.
O.P.