Anunţ important pentru românii care lucrează în străinătate

Foto: www.businessmagazin.ro

Atenţie! Lucrezi sau ai cunoscuţi care-şi câştigă salariul în străinătate? Atunci trebuie să ştii asta!  Cei care au lucrat cel puțin un an peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine. 

Potrivit all4romania.eu, veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.

 Dacă ai lucrat  în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.

Cei care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

Şi pensia din România se poate muta în orice alt stat

Dacă o persoană decide ca la bătrânețe să își urmeze copiii care s-au stabilit în alte țări, atunci ea poate să își transfere pensia în ce țară dorește, indiferent dacă există sau nu convenții bilaterale cu acel stat.

Persoana respectivă își depune cererea de deschidere a drepturilor de pensie în România, își deschide un cont la o bancă din străinătate, şi îi va fi virată suma de bani pe care trebuie să o primească.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro