Apa sfințită sau agheasma - la ce se folosește si care sunt tradițiile
Publicat pe 06.01.2022 la 12:01 Actualizat pe 06.01.2022 la 12:01
Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită de către creștinii ortodocși în data de 6 ianuarie. Tot atunci credincioșii merg la Biserică să ia apă sfințită sau agheasmă, pe care o folosesc întregul an.
- Ce reprezintă apa sfințită pentru ortodocsi
- Tradiții legate de apa sfințită
Ce reprezintă apa sfințită pentru ortodocși
Apa sfințită reprezintă pogorârea Domnului la apa Iordanului și are o însemnătate deosebită pentru credincioși. Termenul de agheasmă vine din limba greacă și are două semnificații, și anume lucrarea de sfințire, adică slujba prin care se face sfințirea apei, cât și apa deja sfințită.
Există doua tipuri de agheasmă. Agheasmă Mare și Agheasma Mică iar ele diferă prin faptul că pe prima o putem găsi în casa Domnului doar de Bobotează și în ajunul sărbătorii. Agheasmă MAre are dublă sfințire deoarece se invocă Duhul Sfânt de două ori, întreit.
Tradiții legate de apa sfințită
Este bine să ai tot timpul în casă puțină apă sfințită deoarece există multe tradiții și obiceiuri legate de aceasta.
Când se bea apa sfințită
Agheasma mare se bea de pe 5 până pe 14 Ianuarie, adică timp de 8 zile. În ajunul Bobotezei este bine să postim, iar apa sfințită trebuie băută pe nemâncate și după ce s-au citit rugăciunile.
Apa sfințită are rolul de a proteja de duhurile rele, boli, de necazuri și de orice altă primejdie.Ea trebuie însă consumată cu simțul reposnsabilității, fără a face abuz, și nu pentru a potoli setea.
Apa sfințită pentru lauză și nou-născut
În ziua întâi după nașterea unui bebeluș nașa, moașa sau altă femeie care a ajutat la naștere duce părintelui un vas cu apă pe care acesta o sfințește. Este o apă ce curăță corpul după ce procesul nașterii a avut loc. În unele zone se obișnuiește ca câteva pahare din această apă să fie puse în primele băițe ale bebelușului.
Apa sfințită de preot după naștere este ca o preîntâmpinare a botezului.
Se spune că apa sfințită nu se strică
Apa sfințită nu se strică, așadar apa ce rămâne de la sărbătoarea de Bobotează se păstrează în casă și se bea ori de câte ori credincioșii trec prin încercări sau situații mai greșeli.
Explicația științifică a faptului că apa sfințită nu se strică ar fi aceea că artistul introdus în ea are proprietăți antibacteriene și omoară toate bacteriile de putrefacție din ea. Busuiocul are și el proprietăți antiseptice, așadar argintul și busuiocul împreună fac apa să nu se strice o lungă perioadă de timp.