Artiştii români iau cu asalt Marea Britanie
Publicat pe 31.01.2017 la 13:00 Actualizat pe 31.01.2017 la 13:28
Știm că românilor plecați la muncă în străinătate le este greu departe de casă. Cum reușesc ei să fie mai aproape de Româinia? Noi am găsit o soluție.
Știm că românilor plecați la muncă în străinătate le este greu departe de casă. Cum reușesc ei să fie mai aproape de Româinia? Noi am găsit o soluție.
Anul trecut, TransferGo a dorit să sprijine, în calitate de sponsor oficial, mai multe prestaţii ale unor artişti români care au bătut drumul până în Marea Britanie pentru a concerta şi a pune în scenă spectacole pentru comunităţile de români.
La sfârşitul lui 2016 romanii din Londra au dansat, au cântat şi s-au simţit bine alături de Delia, de Carla’s Dreams și de Ştefan Hruşcă, spectacole organizate de RO-UK Media Ltd. A fost felul nostru de a-i ajuta să uite de lucrurile mai puţin plăcute care s-au întâmplat anul trecut. Poate cel mai descurajant a fost votul de la referendum și incertitudinile care planează cu privire la viitorul relațiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Să te muţi în altă ţară nu e lucru uşor. Stresul plecării, anxietatea adaptării la alte norme sociale, precum şi pierderea lucrurilor familiare îţi pot afecta starea de spirit.
Să trecem puţin în revistă greutăţile cu care se confruntă cei mai mulţi dintre oamenii care pleacă la muncă peste hotare. Pe de o parte, migraţia a contribuit la îmbogăţirea diversităţii culturale, etnice şi rasiale din ţările dezvoltate. E destul de logic. Fiecare grup de imigranţi a adus „de acasă” tradiţii şi obiceiuri mai mult sau mai puţin similare celor din ţara gazdă.
Pe de altă parte, psihologii avertizează că oamenii care aleg să plece în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp sunt supuşi la foarte mulţi factori de stres. Printre aceştia se numără pierderea ancorelor culturale, a obiceiurilor religioase şi, poate cel mai important, a sistemelor sociale de suport (bunicii care au grijă de copii, vecinii care se interesează de bunăstarea părinţilor şi aşa mai departe).
Bun. Şi care ar fi soluţiile?
În psihologia modernă există două abordări diferite în ceea ce priveşte fenomenul migraţiei şi felul în care „străinii” se pot adapta cel mai uşor unui loc nou. Unii specialişti sunt în favoarea „asimilării culturale”, în vreme ce alţii văd „multiculturalismul” ca fiind o abordare mai benefică pentru comunităţile de imigranţi.
Cei care susţin asimilarea culturală sunt de părere că cea mai bună abordare pentru minorităţi şi imigranţi este aceea de a se adapta şi de a îmbrăţişa cât mai repede regulile şi normele specifice culturii dominante. Ei spun că adoptarea acestor obiceiuri va elimina diferenţele dintre nou-veniţi şi „băştinaşi”, iar asta va duce la reducerea semnificativă a prejudecăţilor.
De partea cealaltă, ideologia multiculturală spune că orice grup ar trebui să aibă dreptul de a-şi pătra obiceiurile, valorile, tradiţiile şi limba. Ei cred că prejudecăţile dispar şi stima de sine e întărită tocmai prin aprecierea diferenţelor dintre diferitele comunităţi. Probabil că aţi întâlnit oameni de ambele părţi ale baricadei.
Cert este că, oricum ai privi-o, plecatul peste hotare are un impact psihologic semnificativ. Totul e nou - de la limbă, la mâncare şi până la job sau la taxe!
Tocmai de aceea este important să găseşti acele mici lucruri care te fac fericit şi care fac dorul de casă ceva mai suportabil. Iar dacă un concert sau un autograf al unui artist te fac să zâmbeşti, atunci rămâi la curent cu noutăţile TransferGo.
Ne-am propus să fim alături de românii din Marea Britanie nu doar cu vorbe, ci și cu fapte. TransferGo va continua să sprijine astfel de evenimente culturale pentru ca românii să se poată bucura, chiar și la mii de kilometri distanță, de spectacolele artiștilor de acasă.