Reacţii cutremurătoare! Vestea dispariţiei Mărioarei Murărescu a unit cele mai mari nume din muzica românească!
Publicat pe 31.01.2014 la 14:35 Actualizat pe 31.01.2014 la 16:20
Marioara Murărescu (66 de ani) a încetat din viaţă, joi spre vineri noaptea, după o lungă suferinţă cauzată de un cancer care a recidivat. Regretata realizatoare de televiziune va rămâne în sufletele telespectatorilor şi iubitorilor de muzică populară românească graţie emisiunii de mare succes "Tezaur folcloric", pe care a realizat-o ani de zile la TVR.
Marioara Murărescu (66 de ani) a încetat din viaţă, joi spre vineri noaptea, după o lungă suferinţă cauzată de un cancer care a recidivat. Regretata realizatoare de televiziune va rămâne în sufletele telespectatorilor şi iubitorilor de muzică populară românească graţie emisiunii de mare succes "Tezaur folcloric", pe care a realizat-o ani de zile la TVR.
Irina Loghin este foarte afectată de moartea Mărioarei Murărescu, cea pe care cântăreața o considera una dintre cele mai bune prietene ale ei. ”Am un gol imens în suflet, îmi era o prietenă foarte apropiată. Sufăr enorm că a plecat dintre noi, a fost un om cu totul și cu totul deosebit. Era un suflet marte, de o bunătate imensă. Moartea ei e o mare dramă pentru întregul folclor românesc, pentru noi toți cei care facem parte din această mare familie”, ne-a spus Irina Loghin.
Chiar dacă nu s-au cunoscut prea bine, la aflarea veștii că Mărioara Murărescu a murit, Nelu Ploieșteanu s-a simțit dărâmat. ”Nu am colaborat cu ea pentru că eu când muzică de petrecere, lăutărească, iar ea promova doar folclorul autentic. Dar moartea ei mă întristează foarte tare. A plecat dintre noi cel mai mare om de folclor din România, omul care a făcut ca această muzică să nu dispară sub asediul muzicii moderne. Chiar dacă era nu promnova muzica lăutărească, eu nu pot să nu îi apreciez munca, ea a fost fenomenală în lupta pe care a dus-o pentru ca tradițiilor românești să nu se piardă", spune artistul..
Fuego este și el dărâmat de vestea că Mărioara Murărescu a dispărut dintre noi. “A pierit o filă a folclorului românesc, un simbol vertical pentru tot ce-a însemnat autenticitate și tradiție, pentru televiziune și pentru România. Fiecare duminică a tezaurului era pentru noi o sărbătoare atunci când îi descopeream pe cei ce ne duc esența țării și-a valorilor populare mai departe. Cred că, poate fără să ne dăm seama în acele momente, Mărioara Murărescu a fost un ambasador al acelei Românii adevărate, cea pe care nu o cunoaștem și pentru care a luptat întreaga carieră. Și oare câți nu am descoperit ce-nseamnă România prin profesionalismul său? Prin Mărioara Murărescu, folclorul și-a împărtășit tezaurul unei țări întregi. Mi-ar fi făcut plăcere să vorbesc la prezent și să am șansa, în continuare, să cunosc rădăcinile neamului acesta muzical. Mărioara Murărescu a plecat! Poate mult prea devreme. Generații întregi i-au urmărit activitatea și nimeni, absolut nimeni, nu poate renega sau contesta valoarea, implicarea și importanța deosebită pentru cultura modernă în zona de folclor a Mărioarei Murărescu. Personal, știu că undeva va face cunoscută conștiința țării noastre. Eu am reușit, prin lumina pasiunii și voinței sale, să am habar de tot ce cuprinde România, de comorile de la care am plecat. A luptat până în ultima clipă pentru puritatea folclorului și nimeni nu va putea egala vreodată, la capitolul implicare, performanța sa. Folclorul a fost pe mâini bune, domnilor, și-l știm datorită ei. Și tot datorită ei, ne-am format eroi în muzica populară. A strunit, cu decență și conștiinciozitate, o comoară ce-a trebuit spusă tuturor. Și-a spus-o, mai frumos, mai cald și mai înălțător decât oricine! Și-o va face în continuare, veghiind neîncetat ! Odihnească-se-n pace !”, ne-a spus Fuego.
Şocată de moartea îndrăgitei realizatoare, este şi Matilda Pascal Cojocăriţa, care acceptă cu greu pierderea muzicii populare româneşti.
"Sunt bulversată. Vestea a venit ca un trăznet peste toată lumea. Nu ne aştemptam să se întâmple atât de repede, pentru că ea a luptat mult cu boala. Noi ne-am cunoscut în 1985, când eu eram participantă la Floarea din grădină. Aşa ne-am împrietenit şi de atunci am făcut lucruri extraordinare împreună ", ne-a declarat Matilda Pascal Cojocăriţa.
Cunoscutul interpret Benone Sinulescu a rămas fără cuvinte la aflarea veştii că celebra relaizatoare de televiziune s-a stins din viaţă. „Este o durere mare în sufletul meu. Sunt bucuros că am cunoscut un nume atât de mare, emblema folclorului românesc. Am vorbit cu ea în rumă cu trei săptămâni, nu se simţea foarte bine dar am încercat să o încurajez. Era foarte luptătoare, însă din păcate nu ştia pe ce drum să o mai apuce cu toate tratametele pe care le urma. Am încercat să o alin, să o înveselesc pentru a mai uita de boala necruţătoare”, a povestit Benone Sinulescu.
Sofia Vicoveanca este o altă doamnă a muzicii populare româneşti care o plânge pe fosta prezentatoare TVR. „Am lucrat foarte mult cu ea, iar întotdeauna ne sincronizam perfect. De când s-a îmbonlăvit i-am înţeles suferinţa. Ea a ţinut piept tuturor vremurilor, iar acum când s-a dus parcă nu-mi vine să cred. Vorbeam cu ea destul de des, îi povesteam de nepoatele mele, de spectacole, o bucura fiecare telefon care îl primea de la cunoscuţi. Dumnezeu să o odihnească!”, ne-a povestit Sofia.
"A fost mentorul meu!" Aşa şi-a început povestea Mariana Căpitănescu, care a intrat în contact cu Marioara Murărescu încă de la debutul ei în lumea folclorului românesc, acum douăzeci şi cinci de ani.
"Eram la început de drum, eram un copil. Am fost o norocoasă că am cunoscut-o din vreme. M-a invitat la multe emisiuni, m-a sfătuit în legătură cu repertoriul şi m-a învăţat cum să-mi respect zona folclorică din care vin.
Ştiam că este bolnavă, vorbeam cu dânsa frecvent la telefon, dar în ultimele două luni nu mi-a mai răspuns, pentru că se simţea din ce în ce mai rău. Voi veni la înmormantare să-mi iau adio de la dumneaei! " a mărturisit Mariana Căpitănescu.