Astăzi ar fi împlinit 88 de ani! Să ne reamintim de un mare actor, Toma Caragiu! / FOTO&VIDEO
Publicat pe 21.08.2013 la 10:41 Actualizat pe 21.08.2013 la 10:46
"Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor!". Aşa se descria, marele actor Toma Caragiu. Dacă ar fi trăit, astăzi ar fi împlinit 88 de ani.
"Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor!". Aşa se descria, marele actor Toma Caragiu. Dacă ar fi trăit, astăzi ar fi împlinit 88 de ani.
Personalitatea şi talentul său inepuizabil l-au făcut pe Toma Caragiu să devină un actor de mare excepţie. Rămas în amintirea tuturor, actorul a fost luat cu forţa de pe faţa pământului, la dezastruosul cutremur din 1977.
Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 în Argos Orestiko, Grecia. A fost unul dintre cei mai mari actori români de origine aromână, cu o activitate bogată în teatru, TV şi film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a excelat şi în drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind "Actorul şi sălbaticii" în 1975. Debutul pe o scenă adevărată se produce în 1948, pe scena Studioului Teatrului National din Piata Amzei.
La 1 mai 1948 este angajat ca membru al corpului artistic al Teatrului National. În 1949, la 24 ani, obţine diploma de absolvire a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică. În 1953, la vârsta de 28 de ani, este numit director al Teatrului de Stat Ploieşti, functie pe care o va detine timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri. În 1965, invitat de Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Toma Caragiu a făcut roluri memorabile în teatru, a ştiut să se strecoare cu uşurinţă în pielea personajelor, oricât de diferite ar fi fost, indiferent dacă a jucat roluri în comedii sau drame. Din 1947 şi până în 1976 a jucat în peste 65 de piese de teatru.A jucat alături de alţi mari actori cum ar fi Ştefan Banica, Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Anda Calugareanu şi mulţi alţii. Activitatea lui Toma Caragiu nu s-a limitat la teatru, fiind totodată şi un mare om de televiziune, dar şi un actor de film. A reuşit să dea fiecărui rol câte un strop din personalitatea sa, iar umorul lui era unic.
Sfârşitul lui Toma Caragiu
Toată România a trecut prin clipe tragice la data de 4 martie 1977. Povestea clădirilor din centrul Capitalei distruse la cutremurul din 1977 este păstrată intactă în memoria celor care au scăpat din dezastru. Undeva, la intrarea în Centrul Vechi, pe diagonală cu Biserica rusească, este blocul Continental, dărâmat şi el în timpul cutremurului din 4 martie 1977. La cutremur, blocul a cedat etaj cu etaj. Actorul locuia la etajul al doilea, unde se afla împreună cu un bun prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. Amândoi au fost prinşi sub dărâmături, în timp ce încercau să iasă din clădire, coborând pe scara principală. A murit în mod tragic, sub dărâmăturile blocului. După ce a fost înmormântat la Străuleşti, a fost adus ulterior la Bucureşti şi înmormântat în Cimitirul Bellu, alături de mari personalităţi precum Eminescu, Coşbuc, Caragiale şi Nichita Stănescu.
Foto: Facebook/ rezistenţa.blogspot.com/Youtobe