Astăzi sărbătorim Înălţarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să ştii despre această zi
Publicat pe 14.09.2014 la 09:25 Actualizat pe 14.09.2014 la 09:39
Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi dintre sărbătorile creştine, ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.
Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi dintre sărbătorile creştine, ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.
Spre deosebire de alte sărbători religioase, aceasta este una dintre cele mai riguroase din calendarul ortodox. În această zi, creştinii ţin post şi merg la biserică, în amintirea patimilor şi moartea Mântuitorului pe muntele Golgota, infomează Mediafax.
Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ziua Crucii mai este consideară şi data ce vesteste sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui.
Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.
Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea parul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.
A.M.
Foto: cuvantul-ortodox.ro
Citeste si:
Vine şcoala, vine şi vremea rea! Meteorologii avertizează un nou COD GALBEN de ploi