Astăzi se împlinesc 4 ani de la moartea lui Steve Jobs, copilul nedorit, dat spre adopţie, care a revoluţionat tehnologia. Povestea geniului căruia viaţa părea că nu-i dă vreo şansă
Publicat pe 05.10.2015 la 11:30 Actualizat pe 05.10.2015 la 11:48
Acum patru ani, pe data de 5 octombrie, Steve Jobs încetat din viaţă, după o luptă îndelungată cu un cancer pancreatic sever. Decesul său a avut loc la numai o zi de la lansarea noului model de iPhone. El a fost considerat o legendă a domeniului IT.
Acum patru ani, pe data de 5 octombrie, Steve Jobs încetat din viaţă, după o luptă îndelungată cu un cancer pancreatic sever. Decesul său a avut loc la numai o zi de la lansarea noului model de iPhone. El a fost considerat o legendă a domeniului IT.
Tânărul Steve Jobs a renunţat la facultate, la mijlocul anilor '70, pentru a asambla computere în garajul casei părinteşti împreună cu prietenul său, Steve Wozniak. Cei doi au fondat Apple în 1976 pentru a-şi vinde creaţiile, compania devenind în 35 de ani cea mai mare din lume, conform Mediafax.
Apple a devenit cea mai mare companie din industria tehnologiei, depăşind Microsoft, iar în vara acestui an a preluat de la Exxon Mobil titlul de cea mai mare companie din lume după capitalizarea bursieră.
Steve Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, la San Francisco, avându-i ca părinţi pe studenţii Joanne Carole Schieble şi Abdulfattah "John" Jandali, imigrant sirian, potrivit unei biografii a cofondatorului Apple, realizate de Bloomberg. Jobs declara în 1997 într-un articol din revista New York Times Magazine că nu doreşte să vorbească despre părinţii săi biologici, din motive de intimitate.
Steve a fost abandonat de părinţii săi, apoi a adoptat de Clara şi Paul Jobs, la vârsta de un an. El i-au dat numele Steven Paul Jobs şi l-au crescut în suburbiile californiene Mountain View şi Los Altos.
Jobs a terminat liceul Homestead din Cupertino în 1972, alături de Wozniak, viitorul său partener de afaceri. S-a înscris apoi la Reed College în Portland, Oregon, dar a renunţat după numai un semestru.
"În momentul în care am renunţat am reuşit să încetez să mai particip la cursurile obligatorii care nu mă interesau şi să încep să mă implic în lucruri care păreau interesante", a arătat el într-un discurs susţinut în iunie 2005 la Universitatea Stanford.
A TRĂIT ÎN SĂRĂCIE
Nu a avut o viaţă uşoară, ci dimpotrivă, nu a trăit deloc în puf. La început a trăit în sărăcie şi nici nu se gândea că va ajunge atât de sus.
În 1974, Jobs a revenit în California şi a lucrat ca designer la dezvoltatorul de jocuri video Atari. În căutarea cunoaşterii spirituale, a făcut o călătorie în India.
În 1975, Jobs şi Wozniak frecventează Homebrew Computer Club, o adunare informală de ingineri şi pasionaţi care făceau schimburi de idei şi piese. Cei doi prezintă la întâlnirile acestui grup computerele Apple I şi Apple II, potrivit unui articol scris de Wozniak.
Pe 1 aprilie 1976, Jobs, Wozniak şi Ron Wayne fondează Apple. Wayne, care lucrase la Atari împreună cu Jobs, a renunţat la participaţia de 10% din acţiunile Apple cu două săptămâni mai târziu.
La 16 aprilie 1976, Wozniak şi Jobs au lansat Apple II, care a devenit unul dintre primele computere personale de succes.
În mai 1978, prietena lui Jobs, Chrisann Brennan, a născut o fiică, Lisa Brennan-Jobs. Chrisann a crescut-o singură pe Lisa, iar Jobs s-a împăcat mai târziu cu fiica sa.
CITATE CELEBRE semnate de Steve Jobs
1.“Gandul ca voi muri in curand este cel mai important instrument care ma ajuta sa iau marile decizii in viata. Pentru ca aproape totul – toate asteptarile din afara, toata mandria, toata frica de a te face de rusine sau teama de esec – toate acestea palesc in in fata mortii, facand loc doar lucrurilor cu adevarat importante. Gandul ca vei muri este cel mai bun mod de a evita capcana de a crede ca ai ceva de pierdut. Deja esti gol. Nu exista niciun motiv pentru a nu iti urma inima.”
2. “Nu exista niciun motiv pentru care sa nu-ti urmezi inima. Timpul tau este limitat, asa ca nu il pierde traind viata altcuiva. Nu lasa zgomotul opiniilor altora sa iti inabuse vocea interioara.”
3. “Nu ma intereseaza sa fiu cel mai bogat om din cimitir. Pentru mine conteaza mai mult sa ma duc la culcare seara si sa pot spune ca am facut ceva minunat.”
4. “Sunt la fel de mandru de ceea ce nu facem asa cum sunt de ceea ce facem.”
5. “Valoram un milion de dolari cand aveam 23 de ani, peste 10 milioane cand aveam 24 si peste 100 de milioane la 25 de ani, dar nu e deloc important pentru ca niciodata nu am facut-o pentru bani.”
6. “Vei ajunge sa gasesti ceea ce iubesti si acest lucru este valabil nu doar in privinta slujbei, ci si in privinta sufletului pereche. Munca va umple o mare parte din viata ta si singura modalitate de a fi cu adevarat multumit este sa faci ceea ce vrei si ceea ce crezi ca este munca frumoasa. Si singurul mod de a face asta este sa iubesti ceea ce faci. Daca inca nu ai gasit-o, cauta in continuare si nu te resemna. Inima te va atentiona cand o vei gasi.”
7. “Acestea sunt motto-urile mele – concentrare si simplitate. Ceva simplu poate fi mai greu decat ceva complet. Trebuie sa muncesti mult ca sa iti limpezesti gandurile pentru a face ceva simplu. Dar, intr-un final, merita pentru ca dupa ce ajungi acolo poti face orice, chiar si sa muti muntii din loc.”
8. “Unii oameni spun <<Dumnezeule, daca Jobs moare, Apple va avea probleme>>. Si stiu ca nu va fi o petrecere cand asta se va intampla, dar sunt oameni capabili la Apple. Telul meu este sa ii fac pe cei din conducere sa fie pregatiti pentru a prelua sefia, asta vreau eu acum.”
9. “Nu dau doi bani pe felul cum arat si modul in care ma imbrac.”
10. “Dragostea este ca un puzzle, greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit.” – ultima postare pe Twitter.
Foto: Hepta
M.T.
Citeşte şi:
Casa în care a copilărit Steve Jobs va deveni monument istoric