Atenţie, şoferi! Aţi primit o amendă şi nu ştiţi ce trebuie să faceţi mai departe?
Publicat pe 12.11.2014 la 14:53 Actualizat pe 12.11.2014 la 15:12
Dacă ai primit o amendă de circulaţie şi nu ştii cum să procedezi, SPYNEWS te învaţă care sunt termenele de plată şi unde o poţi achita.
Dacă ai primit o amendă de circulaţie şi nu ştii cum să procedezi, SPYNEWS te învaţă care sunt termenele de plată şi unde o poţi achita.
Potrivit art. 109 din Codul Rutier, controvenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
De asemenea, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Dacă te încadrezi în această ultimă situaţie descrisă, este bine să ştii că agentul constatator trebuie să îţi elibereze o chitanţă reprezentând contravaloarea amenzii.
Unde se pot achita amenzile?
Amenzile de circulaţie se pot plăti la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei. La ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României, online, pe ghiseul.ro-funcţionalitate disponibilă doar locuitorilor din sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti, precum şi celor din Zalău, Piteşti şi Târgu Mureş.
Ce obligaţii mai ai după achitarea amenzilor?
În conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din O.G. 2/2001, după efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţă de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie).
Cum se calculează amenda?
Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. In 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda este de 67 de lei in acest an.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amenda.
Astfel, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
Sursă: http://www.avocatnet.ro
Citeşte şi: