Reacţia familiei Aurei Ion, după ce raportul final al accidentului aviatic din Apuseni a fost făcut public
Publicat pe 19.10.2015 la 17:50 Actualizat pe 19.10.2015 la 18:14
Familia tinerei Aurelia Ion, medicul rezident care a murit în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni în urmă cu doi ani, va contesta raportul final al autorităţilor cu privire la conţinutul Raportului emis de către CIAS, precum şi cu privire la numirile făcute la nivelul comisiei de investigaţie a accidentului.
Familia tinerei Aurelia Ion, medicul rezident care a murit în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni, va contesta raportul final privind circumstanţele tragediei.
Aceştia contesta raportul final al autorităţilor cu privire la conţinutul Raportului emis de către CIAS, precum şi cu privire la numirile făcute la nivelul comisiei de investigaţie a accidentului.
"Familia urmează să solicite Ministerului Transporturilor verificarea membrilor comisiei de investigaţie, mai precis dacă aceştia îndeplineau criteriile impuse de lege pentru a putea efectua investigaţia accidentului. Familia Aureliei Ion arătă că va continua toate demersurile începute, că ancheta penală trebuie să îşi urmeze cursul firesc pentru stabilirea împrejurărilor accidentului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. De asemenea, familia, prin avocat, a solicitat Parchetului administrarea mai multor probe, inclusiv efectuarea expertizei tehnice de specialitate. Familia arată că, la data de 20 ianuarie 2014, niciuna dintre instituţiile implicate în eveniment nu a respectat întocmai legile, procedurile, regulamentele în vigoare la acel moment.De asemenea, mai arătăm că, s-a încercat intimidarea doamnei avocat Laura Beleca, avocatul familiei, precum şi destabilizarea activităţii cabinetului acesteia", arată un comunicat de presă
Ce s-a întâmplat conform autorităţilor?
Se pare că, aeronava prăbuşită în urmă cu aproape doi ani în Munţii Apuseni s-a confruntat cu un givraj la carburatoarele motoarelor, care a afectat capacitatea motoarelor, nepermiţând să atingă altitudinea minimă pentru un zbor de siguranţă, arată raportul Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.
Raportul are 150 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie - stat de fabricaţie a aeronavei - şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.
Eugen Suciu, membru al comisiei de investigatie în cadul CIAS, a declarat că raportul arată că aeronava zbura la o altitudine nepotrivită, sub altitudinea minimă de siguranţă în zonă, deasupra Carpaţilor Meridionali.
”Pe parcursul acestui zbor, aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce nu a permis aeronavei să atingă altitudinea de 11.000 de picioare. Conform datelor pe care le-am colectat, a reieşit că la momentul traversării Carpaţilor Meridionali aeronava s-a confruntat cu un givraj de nivel mediu, astfel încât sistemul de degivrare a putut face faţă cât de cât. Pe măsură ce s-a apropiat de Munţii Apuseni, plafonul a devenit compact, iar atunci a reapărut fenomenul de givraj de intensitate mai mare la nivel de carburator. În aceste condiţii, copilotul a fost obligat să imprime aeronavei o traiectorie descendentă, pentru a menţine o viteză de zbor peste viteza de angajare, când se pierde controlul asupra aparatului de zbor", a explicat Suciu.
El a precizat că, din momentul în care aeronava a intrat în plafon după depăşirea zonei de responsabilitate a aeroportului Sibiu, nu au mai avut alte opţiuni decât să zboare pe direcţia pe care zburau. "Au existat momente în care se putea lua o decizie de întoarcere pe Aeroportul Sibiu, însă din momentul intrării în plafon nu mai aveau alternativă decât să meargă descendent", a explicat Eugen Suciu, conform comicatului precizat mai sus.
Doi medici morţi
În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Totodată, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
T.S
Citeşte şi:
La doi ani de la tragedia aviatică din munţii Apuseni, autorităţile au dat verdictul! Cine sunt vinovaţii
Răsturnare de situaţie! Decizie neaşteptată a Romaniţei în procesul pentru pensia lui Adrian Iovan