Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație. Prețul de pornire este de 25.000 de euro
Publicat pe 12.05.2021 la 15:09 Actualizat pe 12.05.2021 la 15:09
Aparatul de zbor al fostului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație pe 27 mai. Prețul de pornire este similar prețurilor de vânzare pentru locuințele cu o cameră din București, situate în zone mărginașe.
- Prețul de pornire pentru aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu
- Împreună cu avionul lui Ceaușescu este scos la licitație si avionul lui Ion Iliescu
Avionul folosit de Ceauşescu a fost construit în 1982. Tot în acest an, mai exact în toamnă, a fost inaugurat primul zbor oficial pe aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român.
Odată cu acesta, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.
Avionul „Super One-Eleven” are cifra zero în dreptul accidentelor mortale
Avionul „Super One-Eleven” a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani și a fost exploatat ani buni, chiar şi în zone de zbor dificile. De-a lungul istoriei aviației mondiale, există foarte puține tipuri de aeronavă care să aibă cifra zero în dreptul accidentelor mortale, însă aparatele construite la comanda lui Nicolae Ceaușescu se numără printre acestea. Niciunul dintre aparatele lui Ceaușescu nu s-a prăbuşit şi niciun pasager nu a murit la bord.
Cele doua avioane au fost clasate recent in patrimoniul cultural national mobil, categoria TEZAUR
Alături de modelul "Super One-Eleven" ce a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este scos la licitație și avionul prezidențial "Negrești", folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu.
Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989.
Având in vedere raritatea extremă a acestor modele și însemnătatea modelului pentru istoria tehnică a României, cele doua avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.
Ambele avioane vor fi scoase la licitație pe data de 27 mai, prețul de început fiind de 25.000 euro. Acestea pot fi văzute fizic pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.