Azi sunt moşii de iarnă! Ce spune tradiţia că e bine să faci
Publicat pe 05.03.2016 la 09:15 Actualizat pe 05.03.2016 la 09:18
Sfântul Mucenic Conon din Isauria, pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 martie, a trăit pe vremea Sfinților Apostoli, în primul secol creștin, în provincia Isauria din Asia Mica.
Sfântul Mucenic Conon din Isauria, pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 martie, a trăit pe vremea Sfinților Apostoli, în primul secol creștin, în provincia Isauria din Asia Mica.
După căsătorie a hotărât împreună cu soția sa, Ana, să trăiască în curăție. Primind credința creștină, Sfântul Conon și-a convins și familia să se boteze. A devenit preot și a adus la religia creștină un mare număr de oameni, scrie Agerpres.
În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domițian (81-96), funcționarul imperial Magnus, care a început persecuțiile împotriva creștinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populația s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, a murit în casa sa, în ziua de 5 martie.
Este pomenit şi Sfântul Mucenic Conon Grădinarul
Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Conon Grădinarul care a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) și era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, și aici și-a făcut aici o grădină în care semăna verdețuri, agonisindu-și astfel hrană.
A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor și L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătut în picioarele lui piroane de fier și a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi și, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui și-a dat duhul său.
Tradiţii şi obiceiuri
- În această zi, în funcţie de obiceiurile zonei în care trăiesc, gospodinele pregătesc colivă şi colaci, piftie, sarmale, ciorbă, plăcinte, fructe şi vin şi lumânări aprinse.
- Mâncarea se dă de pomană în farfurie şi trebuie să aibă şi un tacâm şi un pahar pentru vin. Toate acestea se duc dimineaţa la biserică spre a fi sfinţite de preot şi apoi se oferă cu o lumânare aprinsă, scrie RTV.net
- De asemenea, cei care merg la mormintele celor decedaţi trebuie să aprindă două lumânări, fiindcă se spune că la flacăra lor se încălzesc morţii.
Sursă foto cultural.bzi.ro
Citeşte şi
Sărbătoare pentru creştini! Azi prăznuim mai mulţi sfinţi importanţi
Sărbătoare mare pentru creştini! Azi o prăznuim pe Sfânta Teodora împărăteasa
E.V