Bogătaşii Capitalei, "arşi" de călugării de la Mănăstirea Cernica! La asta nu se aşteptau
Publicat pe 02.08.2016 la 23:59 Actualizat pe 02.08.2016 la 23:54
După aproape doi ani de procese, călugării Mănăstirii Cernica au reuşit să-i convingă pe judecători.
După aproape doi ani de procese, călugării Mănăstirii Cernica au reuşit să-i convingă pe judecători.
Reprezentanţii mănăstirii au câştigat în instanţă lacul Cernica, cu o suprafaţă de peste 250 de ha. O veste nu tocmai bună pentru cei care după 1989 s-au grăbit să-şi construiască vile pe malul lacului şi care s-ar putea trezi acum fără acces la apele bălţii. Asta deoarece, în baza unei hotărâri definitive, călugării vor putea oricând să împrejmuiască lacul cu un gard, lăsându-i pe milionarii cu vile de fiţe să privească apa printre gratii.
Instanţa a admis în parte acţiunea formulată de călugări "în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală Pantelimon pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi Comisia Judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor" şi au obligat instituţiile "să întocmească documentaţia necesară în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea reclamantei cu privire la suprafaţa de 257,455 ha bălţi - Lacul Cernica". Decizia nu este definitivă.
Nu este nici prima proprietate pentru care Biserica se judecă cu autorităţile. De ani de zile, reprezentanţii acesteia încearcă să obţină în instanţă şi 150 hectare de teren ce aparţin Spitalului de Psihiatrie "Eftimie Diamandescu" din Bălăceanca. Retrocedarea are o miză frumuşică. Terenul fostei ferme a "Azilului Diamandescu" - actualul Spital de Psihiatrie "Eftimie Diamandescu" din Bălăceanca ar avea o valoare cuprinsă între cinci şi zece milioane de euro, conform preţurilor cerute în zonă. Interesant este modul în care feţele bisericeşti au ajuns "moştenitorii" Spitalul de Psihiatrie. Cert este că, în testamentul său, Eftimie Diamandescu - fost primar al Bucureştiului în 1870 - a lăsat moşia de la Bălăceanca în grija Azilului Diamandescu."Moşia mea Bălăceanca din judeţul Ilfov, va fi dotată pe veci pentru întreţinerea Azilului înfiinţat pe moşie la anul 1890", se arată în documentul amintit.