Botezul Domnului Iisus Hristos, sărbătorit pe 6 ianuarie. Ce semnificație are sărbătoarea de Bobotează pentru ortodocși
Publicat pe 04.01.2022 la 11:42 Actualizat pe 04.01.2022 la 11:42
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului creștin ortodox. Botezul Domnului se sărbătorește pe 6 Ianuarie.
- Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, pe 6 ianuarie 2022
- Ce sărbătorim, de fapt, de Bobotează
Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, pe 6 ianuarie 2022
Boboteaza sau Epifania este sărbătorită pe data de 6 Ianuarie atât de către Biserica Ortodoxă cât și de către cea Catolică. Botezul Domnului încheie ciclul celor 12 zile de ale sărbătorilor de iarnă ce încep în ajuns Crăciunului. Tradiția îl menționează pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul care ar fi propovăduit venirea Mântuitorului și care îi îndemnate iudei la credință.
Ce sărbătorim, de fapt, de Bobotează
Pe data de 6 Ianuarie creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum mai este ea numită în popor. Mântuitorul a crescut în Galileea în cetatea Nazaret ca un om de rând până la vârsta de 30 de ani, fiindcă doar de la acea vârsta putea primi totul de preot sau învățător. Așadar pînă la acea vârstă Iisus nu își începuse propovăduirea. Împlinind vârsta potrivită Domnul a trimis pe Ioan să-L boteze. Astfel Sfântul Ioan merge la râul Iordan propovăduind botezul spre iertarea păcatelor. Oameni din toate ținuturile Iudeii au venit să se boteze și să-și mărturisească păcatele.
În momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Astfel, vorbind despre acest praznic, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.
De ce este sărbătoare cu cruce roșie
Crucea roșie din calendar semnifică o sărbătoare în mod special prin slujbe specifice. Diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și cele cu cuce neagră constă în bogăția și solemnitatea slujbelor. Toate sărbătorile mari, praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți sunt trecute în calendar cu cruce roșie.
Care sunt obiceiurile de Bobotează in România
În orașele de pe malul unui râu, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi.
În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care "botează" apele, oamenii, animalele și casele.
Fetele nemăritate își pun fire de busuioc sub pernă și își visează ursiții.