Breșă de securitate în aplicația WhatsApp. Au fost expuse 360 de milioane de numere de telefon
Publicat pe 01.12.2022 la 17:59 Actualizat pe 01.12.2022 la 17:59
Breșă de securitate în aplicația WhatsApp. Această breșă a expus 360 de milioane de numere de telefon dintr-un total de 108 țări din lume. Potrivit unor date furnizate de compania de securitate cibernetică Check Point, aceste numere de telefon au fost puse deja în vânzare pe darknet, tip de rețea suprapusă care face parte din rețeaua globală de internet.
- Breșă de securitate în aplicația WhatsApp
- Au fost expuse 360 de milioane de numere de telefon
Potrivit Mediafax, o breșă de securitate în aplicația WhatsApp a expus 360 de milioane de numere de telefon, care au fost puse deja în vânzare pe darknet. Aceste date au fost dezvăluite de compania de securitate cibernetică Check Point.
Breșă de securitate în aplicația WhatsApp. Au fost expuse 360 de milioane de numere de telefon
O breșă de securitate în aplicația WhatsApp a expus 360 de milioane de numere de telefon, care au fost puse deja în vânzare pe darknet. Cu toate acestea, câteva surse ale aplicației WhatsApp au precizat că „nu este vorba de o încălcare a datelor”și și-au exprimat toată „dezamăgirea” că această companie de securitate cibernetică a „cumpărat o listă de telefoane care circulă pe internet pentru a repeta afirmații nefondate în scopul de a obține publicitate gratuită”.
În această zi, firma Check Point a difuzat rezultate ale analizei pe care a desfășurat-o cu privire la arhivele de date ale utilizatorilor WhatsApp. De altfel, compania a dat asigurări că aceste arhive care includ prefixe de apelare au fost puse în vânzare pe darknet în ultimele patru zile, iar ele „sunt distribuite la liber în rândul delincvenţilor cibernetici”.
Așadar, singura informație care se vinde este numărul de telefon activ și nu conținutul mesajelor utilizatorilor. Compania a mărturisit că este vorba despre o încălcare la scară largă a unei aplicații foarte populare, adică WhatsApp. Printre consecințele ale breșei de securitate, fabrixa a citat posibilitatea ca numerele de telefon să fie folosite ca parte a unor atacuri de „phishing” prin intermediul WhatsApp, iar compania a mai subliniat importanța ca toți utilizatorii aplicației să fie foarte atenți la mesajele pe care le primesc și să ia măsurile necesare de precauție atunci când apasă „click” pe orice link și pe orice mesaj partajat prin intermediul WhatsApp.
Care sunt cele mai frecvente „atacuri” folosite
Cele mai frecvente „atacuri” folosite, după obținerea accesului la datele utilizatorilor aplicației WhatsApp, sunt „vishing”, adică victima este păcălită să ofere informații prin telefon, dar și „smshing”, atac care se realizează prin mesajele „sms”. Compania de securitate cibernetică Check Point a avertizat utilizatorii asupra creșterii numărului de atacuri care au avut loc în coincidență cu anume date cheie pentru comerțul electronic, de exemplu „black friday”, „cyber monday” sau „amazon prime day”.