Bulgaria a hotărât trecerea la moneda euro începând cu anul 2024, fără o perioadă de tranziţie. În ce stadiu se află România
Publicat pe 06.07.2021 la 13:53 Actualizat pe 06.07.2021 la 13:53
Bulgaria se află în febra pregătirilor în ceea ce privește adoptarea monedei euro. Recent, autoritățile bulgare au reconfirmat intenția de a trece la euro începând cu anul 2024. Lucrurile par tot mai clare, deoarece procesul va avea loc fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării monedei europene va coincide cu introducerea ei ca metodă oficială de plată.
- Bulgaria trece la moneda euro din 2024
- Când aderă România această schimbare
În urmă cu scurt timp, Bulgaria și-a arătat intenția de a adera la moneda euro cât mai curând posibil. Fiindcă mai repede de atât nu se poate, anul 2024 va fi unul decisiv pentru cetățenii bulgari. Moneda euro își face apariția în viața lor!
Bulgaria trece la moneda euro începând cu anul 2024
Planul Naţional pentru Introducerea Euro în Bulgaria, care a fost adoptat la o şedinţă a Consiliului de Coordonare pentru Pregătirea Republicii Bulgaria pentru zona euro, a dus la lipsa perioadei de tranziție. Documentul este extrem de important pentru că descrie principiile, cadrul instituţional şi legal pentru adoptarea euro, precum şi principalele activităţi pentru introducerea unei singure monede de schimb.
În acest moment, data indicată pentru intrarea în zona euro este menționată ca fiind 1 ianuarie 2024. Schimbul între monede va fi făcut prin aplicarea unei rate de schimb fixe şi irevocabile între euro şi leva, menționând că după introducerea definitivă a monedei euro, timp de o lună va putea fi folosită și leva, însă nu mai mult de atât.
În ce stadiu se află România
Deși anul trecut preconizările premierului spun că intrarea în antecamera zonei euro va avea loc între anii 2024 și 2025, iar adoptarea monedei europene între anii 2027 și 2028, în acest moment analiştii economici spuneau că nici nu se pune problema să trecem la noua monedă în următorii 8 ani.
Pentru aderarea la euro, România nu îndeplinește toate condițiile necesare momentan, mai exact doar una din opt este atinsă. Premierul Florin Cîțu a mărturisit în februarie că o cauză a întârzierii aderării României la euro este criza din anul 2020, argumentând însă că aderarea nu este cel mai important lucru pentru el în momentul de față, ci consecințele, adică ceea ce presupune această inițiativă.
CITEȘTE ȘI: Bulgaria a actualizat condițiile de intrare în țară pentru turiști. Care sunt noile documente necesare