Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfânta Cuvioasă Parascheva
Publicat pe 14.10.2021 la 08:23 Actualizat pe 14.10.2021 la 08:23
Zi cu mare însemnătate pentru credincioșii români! Astăzi, 14 octombrie, este sărbătorită cu cruce roșie în calendarul ortodox Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată care este semnificația acestei zile și de ce este atât de importantă pentru creștini ortodocși.
- Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie
- Sărbătoare cu cruce roșie în calendar
Sfânta Parascheva este una dintre cele îndrăgite sfinte creștine și este sărbătorită în data de 14 octombrie a fiecărui an. Racla cu moștele Sfintei Parascheva aflată la Catedrala Mitropolitană din Iași este motivul pentru care foarte mulți pelerini merg în acest oraș pentru a se ruga de sănătate, bunăstare, binele familiei, ori însănătoșire.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie în calendar
Astăzi, 14 octombrie, ca în fiecare an, românii sărbătoresc Sfânta Cuvioasă Parascheva, astfel treburile casnice, precum curățenia, spălatul hainelor, dar și treburile gospodărești de afară, sunt complet uitate dacă creștinii își doresc binecuvântare din partea Sfintei pe care o sărbărtorim astăzi.
Sfânta Parascheva, cunoscută în tradiţia populară drept "Sfânta Vineri" a trăit pe pământ în prima jumătate a secolului al XI-lea. Aceasta s-a născut la Epivata, Boiados de astăzi, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este o sfântă îndrăgităde mulți credincioși, informaţiile istorice despre viaţa Ei sunt puţine şi târzii faţă de perioada în care a trăit. Prima biografie a fost tradusă în limba română în timpul secolului al XVI-lea, fiind cunoscută sub numele de Codex Sturzanus, în cadrul căreia cuvioasa apare sub numele de Sf. Petka, după cum era numită în rândul sârbilor şi al bulgarilor, dar şi ca Sf. Vineri, apelativ foarte folosit de poporul român.
Mergând regulat la biserică, copila Parascheva avea să fie tot mai impresionată de predicile preoţilor şi, mai ales, de textul Evangheliei. Mărturiile târzii despre viaţa sfintei au consemnat faptul că pe când avea în jur de 10 ani, a auzit citindu-se în biserică din Evanghelia după Marcu, iar versetul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” a impresionat-o într-atât de mult încât a împărţit săracilor toate hainele pe care le purta.
Odată cu această acțiune, astfel de gesturi deveniseră o obişnuinţă pentru Parascheva, contrar opiniilor părinţilor ei, astfel după ce i-au murit părinţii, toată partea de avere care i se cuvenea a dăruit-o nevoiaşilor, alegând calea monahismului şi retragerea din lume.
CIREȘTE ȘI: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci în această zi!