CALENDAR ORTODOX 26 septembrie. Ce SFINŢI SĂRBĂTORIM astăzi

foto saccsiv.wordpress.com

Sărbătoare astăzi în calendarul creştin ortodox.  Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie, conform crestinortodox.ro. Canonizarea sa a avut loc la data de 8-9 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la București, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie.
 
Sfântul Neagoe Basarab a fost domn al țării Românești între anii 1512 și 152. A fost înmormântat în gropniță domnească de la Curtea de Argeș.
Sfântul Neagoe Basarab a făcut donații mânăstirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Ţara Românească. A fost ctitor al multor biserici din țară și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești, "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie", lucrare cu un conținut moral-creștin.
 
 Tot în această zi facem pomenirea:
-Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan-Sfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli chemați mai întâi de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole și Apocalipsă.
 
-Sfintei Mucenițe Hira și a dreptului Ghedeon.
 
- Mâine, prăznuim pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul țării Românești.

Citeşte şi:

Circulaţie restricţionată duminică în centrul Capitalei, pentru Crosul Loteriei

Medicul Nicolae Bacalbaşa, dezvăluiri fără perdea despre tecutul lui! "Bunica mea era clarvăzătoare!"
 
 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro