Calendar ortodox, 8 noiembrie. Sărbătoare importantă pentru creștini. Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți astăzi
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.11.2022 la 09:11
Actualizat pe 08.11.2022 la 09:11
Astăzi, 8 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții Mihail și Gavriil. Cei doi Arhangheli sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri și călăuzesc sufletele în drumul lor către Rai. În această zi sfântă sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont.
- Cine sunt Sfinții Mihail și Gavriil
- Ce nu trebuie să faci astăzi
- Rugăciune pentru Sfinții Mihail și Gavriil
În fiecare an, în data de 8 noiembrie Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mihail și Gavriil, dar și toate cetele de îngeri care sunt alături de Dumnezeu. Cei doi Arhangheli sunt cunoscuți drept conducătorii îngerilor, având săbii și aripi, deopotrivă. Conform tradiției, Sfinții Mihail și Gavriil sunt călăuzele sufletelor în drumul către Rai.
Cine sunt Sfinții Mihail și Gavriil
Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Fecioara Maria cu vestea întrupării Domnului. Tot el i-a anunțat pe Ioachim și Ana de zămislirea Maicii Domnului. Arhanghelul Mihail este mai venerat în credința ortodoxă.
Poartă cu sine cheile raiului, luptă împotriva diavolului și este alături de bolnavi. În trecut, în zona Bucovinei, erau sărbătoriți pentru că ocroteau oamenii de la naștere și până la moarte, rugându-se pentru sănătatea lor.
Ce nu trebuie să faci astăzi
În ziua Sfinților de Mihail și Gavriil nu se fac treburi casnice, nu se lucrează pământul, nu se coase, nu se spală și nici nu se mătură, la fel ca în orice altă zi de sărbătoare.
Creștinii vor merge la biserică, unde se spune o rugăciune, se aprinde o lumânare și se fac fapte de milostenie pentru cei din jurul nostru. Totodată, nu ai voie să mănânci până ce nu se termină Sfânta Liturghie din lăcașele de cult.
Tropar de rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil
Mai marilor Voievozi ai Oştilor cereşti, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii; cu rugăciunile voastre să ne acoperiţi pe noi, cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupeşti păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: izbăviţi-ne din nevoi, ca nişte mai mari peste cetele puterilor celor de sus.
Stih: Sfinţilor Arhangheli şi toate puterile cereşti, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Toţi credincioşii să lăudăm pe Ceea ce cârmuieşte toate căpeteniile cele fără de trup, ale cetelor celor de sus, pe Treimea Cea Nezidită, strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti, Dumnezeule, Atotţiitorule!
Stih: Sfinţilor Arhangheli şi toate puterile cereşti, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Pus-ai începătură făpturilor, fiinţa cea fără de trup a îngerilor, Făcătorule, care Preacurat Scaunul Tău înconjoară, strigând către Tine: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti Dumnezeule, Atotţiitorule!
Stih: Sfinţilor Arhangheli şi toate puterile cereşti, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Bucură-te, Arhanghele Gavriil, de taină vestitorule al Întrupării lui Dumnezeu; Bucură-te, Arhanghele Mihail, mai marele cetelor celor fără de trup, care neîncetat strigaţi: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti Dumnezeule, Atotţiitorule!
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Strămoaşa Eva oarecând, prin călcarea poruncii, a supus blestemului tot neamul omenesc; iar tu, Fecioară, Mireasă a lui Dumnezeu, născând pe Ziditorul, l-ai întors către binecuvântare.