Cancerul de col uterin – ce trebuie să știi despre această boală
Publicat pe 28.08.2019 la 13:50 Actualizat pe 28.08.2019 la 13:51
România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, conform statisticilor. Am ajuns în acest top din cauza lipsei de informare: multe femei nu știu cum se pot proteja de această boală și de ce trebuie să meargă regulat la medicul ginecolog, pentru analize. Cancerul de col uterin descoperit în stadii incipiente are mari șanse de vindecare. În plus, utilizarea metodelor de prevenție reduce cu până la 80% riscul de cancer de col uterin. De aceea, este bine să afli ce presupune această boală, cum se tratează și cum se poate preveni.
România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, conform statisticilor. Am ajuns în acest top din cauza lipsei de informare: multe femei nu știu cum se pot proteja de această boală și de ce trebuie să meargă regulat la medicul ginecolog, pentru analize. Cancerul de col uterin descoperit în stadii incipiente are mari șanse de vindecare. În plus, utilizarea metodelor de prevenție reduce cu până la 80% riscul de cancer de col uterin. De aceea, este bine să afli ce presupune această boală, cum se tratează și cum se poate preveni.
Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Principala cauză a apariției bolii este infecția cu virusul uman Papilloma (HPV), cu transmitere sexuală. În general, infecția HPV se transformă în cancer de col uterin, după 10-15 ani de la apariție. Există însă mai mulți factori care cresc riscul dezvoltării unui cancer de col:
- Începerea vieții sexuale la vârste fragede
- Contact sexual cu mai mulți parteneri
- Infecția cu Chlamydia
- Obezitatea
- Fumatul
- Utilizarea pe perioade lungi (peste 5 ani) a contraceptivelor orale.
Simptome, diagnostic, tratament
În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu prezintă simptome. Ele se manifestă doar după ce boala se agravează și se extinde. Printre simptomele care pot indica apariția acestui cancer se numără:
- Durere în timpul actului sexual
- Sângerări vaginale anormale, cu miros neplăcut – după contactul sexual, între menstruații sau la menopauză
- Menstruații prelungite
- Secreții vaginale neobișnuite (care pot conține urme de sânge) – între menstruații sau la menopauză
- Dureri intense – care depind de locul în care se răspândește cancerul
- Dureri în timpul urinării.
Dacă prezinți aceste simptome, trebuie să mergi cât mai repede la medic. Netratat, cancerul de col uterin se extinde la organele din jur.
Diagnosticul este pus în urma efectuării unor investigații. Testul Papanicolau este prima analiză efectuată și presupune recoltarea de celule de pe colul uterin, pentru examinare. Dacă testul are rezultate anormale, atunci medicul va recomanda și testul HPV (pentru a depista infecția cu virusul Papilloma) și o colposcopie (investigație care depistează leziunile de pe cervix). De asemenea, în timpul colposcopiei se poate face și o biopsie a țesuturilor anormale.
În funcție de stadiul în care a fost diagnosticată boala, medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru cancerul de col. Prin urmare, există mai multe soluții terapeutice:
Tratamentul cancerului de col uterin în stadii incipiente:
- Chirurgia laser – celulele modificate sunt arse.
- Conizația – se îndepărtează o parte din colul uterin.
- Trachelectomia – se îndepărtează partea superioară a vaginului și a colului uterin, dar nu și a uterului, prin urmare pacienta poate rămâne însărcinată.
Tratamentul cancerului de col uterin în stadii tardive:
- Crioterapia – înghețarea zonei bolnave
- Histerectomia (poate fi utilizată și în stadii incipiente) – constă în îndepărtarea prin chirurgie clasică sau laparoscopică a uterului și colului uterin. În cazurile grave, se poate îndepărta chirurgical și partea superioară a vaginului, trompele uterine și ovarele.
- Exenterația pelvină – intervenție chirurgicală care constă în îndepărtarea cervixului, uterului, trompelor uterine, ovarelor, ganglionilor din această zonă, vezicii urinare, vaginului, părții finale a intestinului (rectul).
- Radioterapia și chimioterapia – se utilizează înainte și după intervenția chirurgicală. Radioterapia utilizează radiațiile ionizante, pentru a distruge celulele canceroase, iar chimioterapia utilizează medicamente care ajută la reducerea dimensiunii tumorilor și previn recidiva.
După tratament, pacienta este monitorizată prin analize la fiecare 4 luni în primii 2 ani, iar în următorii ani din 6 în 6 luni. Monitorizarea este necesară pentru a verifica dacă boala a recidivat. Statisticile arată că în 1 din 5 cazuri cancerul de col reapare după un timp.
Prevenția cancerului de col uterin
Din fericire, măsurile de care dispunem în prezent pentru prevenirea acestei boli sunt foarte simple și eficiente. Iată cum te poți proteja de cancerul de col:
- Vaccinează-te împotriva HPV (vaccinarea este recomandată înainte de începerea vieții sexuale).
- Folosește prezervativul: în acest fel scade riscul infecției cu HPV și Chlamydia, dar infecția se pot transmite și prin atingerea tegumentelor din zona ano-genitală, prin urmare această metodă nu te va proteja 100%.
- Nu-ți începe prea devreme viața sexuală.
- Mergi anual la medicul ginecolog, pentru efectuarea unui test Papanicolau la clinică: în acest fel boala poate fi diagnosticată din timp, înainte de apariția simptomelor.
- Evită fumatul.
- Evită să ai contact sexual cu prea mulți parteneri.
- Nu folosi anticoncepționale mai mult de 5 ani.
- Menține-ți greutatea în limite normale.
Cancerul de col uterin este o boală gravă, care trebuie depistată din timp, pentru că astfel are șanse foarte mari de vindecare. Ține cont că este una dintre bolile care nu au simptome decât într-un stadiu avansat, de aceea trebuie să mergi regulat la medicul ginecolog pentru investigații, chiar dacă te simți bine.