Cancerul la sân, boala de care se tem toate femeile! Cum îl depistezi în timp util
Publicat pe 09.10.2014 la 20:18 Actualizat pe 09.10.2014 la 20:25
Din nefericire, de ceva timp încoace aflăm că a fi femeie înseamnă un mare risc, risc survenit din cauza unei boli ce se pare că acționează din ce în ce mai mult asupra organismului femeilor.
Din nefericire, de ceva timp încoace aflăm că a fi femeie înseamnă un mare risc, risc survenit din cauza unei boli ce se pare că acționează din ce în ce mai mult asupra organismului femeilor.
Factorii de risc ce pot declanșa o astfel de boală sunt reprezentați de vârstă unei persoane, factorii genetici, starea generală de sănătate și dietă. Din studiile făcute, reiese faptul că 5-10% dintre femeile care suferă de cancer la sân sunt predispuse genetic la această boală.
Cum depistăm?
Cea mai eficientă metodă o reprezintă autoexaminarea. Pentru autoexaminare trebuie urmați următorii păși: staţi în față unei oglinzii: examinați cu privirea eventualele modificări ale sânilor, căutați cu privirea orice modificare de mărime, formă, contur, aspect sau culoare
Exerciții 1:
- Puneți mâinile pe șolduri și împingeți ușor umerii în față, examinați-va lateralele sânilor
- Aplecați-va înainte spre oglindă. Rotiți-va umerii și coatele în față, că să întăriți mușchii pieptului. Sânii vor cădea înainte. Căutați orice schimbare în formă sau conturul lor.
- La dus: căutați orice umflătura sau îngroșare sub sân sau braț.
Exerciții 2:
- Cu mâinile săpunite țineți sânul într-o mână, în timp ce pe cealaltă o folosiți pentru a va palpa sânul. Faceți mișcări în sus și în jos peste sân, de la linia sutienului până la claviculă.
- În poziția "întinsă pe spate": ridicați mână dreaptă, pe care o puneți la ceafă, iar sub umăr puneți o pernă. Gândiți-va că sânul dumneavoastră este un ceas, începeți cu oră 12 și în mișcări circulare ajungeți la oră 1, formând astfel un cerc. Formați mai multe cercuri cu distanță de 1 cm între ele până ce reușiți să acoperiți întregul sân.
Semne că ar trebui să apelezi la un doctor:
- apariția unor umflături fie sub sân, fie sub braț.
- apariția unor modificări de mărime, formă sau contur.
- modificări de aspect pe pielea sânului sau mamelon (încrețire, inflamare).
- roșeață pe pielea sânului.
- secreții ale mamelonului.
Cum mă pot proteja de cancerul la sân?
- faceți o mamografie.
- examinați-va sânii în fiecare luna, după vârstă de 20 de ani, după exercițiile de autoexaminare de mai sus.
- mergeți la doctor pentru consultații specializate. Femeile după 20 de ani trebuie să meargă la interval de 3 ani, iar cele de după 40 de ani trebuie să meargă anual.
L.F.
Foto: Hepta
Citeşte şi: