Când se citesc moliftele Sf. Vasile și ce pregătire necesită
Publicat pe 31.12.2021 la 12:34 Actualizat pe 31.12.2021 la 12:34
Cu ocazia prăznuirii Sf Vasile, anual ne aducem aminte de puterea rugăciunii și de practicile pe care creștinii le au în vedere în această perioadă. Una dintre ele este citirea moliftelor Sfântului Vasile.
- Ce sunt moliftele Sf. Vasile și care este puterea lor
- De ce se spune că este interzisă citirea lor
Ce sunt moliftele Sf. Vasile și care este puterea lor
Așa cum le arată și numele moliftele sunt rugăciuni, iar termenul provine din limba slavă. Ceea ce au însă specific este faptul că citirea lor se face sub formă de blestem asupra duhului și puterii răului, de unde și numele ”Blestemele Sfântului Vasile”.
De ce se spune că este interzisă citirea lor
Despre moliftele Sf. Vasile se știe faptul că citirea lor nu se face foarte ușor. Mai mult decât atât Biserica subliniază faptul că deși acestea au ca scop înlăturarea forței răului, ele nu pot fi citite pentru orice întâmplare neplăcută din viața noastră. Moliftele sunt rugăciuni care se citesc doar în cazuri de excepție.
Când se citesc moliftele Sf. Vasile
Deoarece sunt rugăciuni foarte puternice care au legătură cu alungarea duhului rău, moliftele Sf. Vasile se citesc doar în cazuri excepționale. Ele sunt solicitate de credincioși atunci când se crede că în viața lor s-ar manifesta prezența duhului cel rău.
Moliftele Sf. Vasile se citesc pe data de 1 Ianuarie, în ziua pomenirii Sfântului. Acestea se rostesc solemn prin îngenunchere la sfârșitul Sfintei LIturghii din acea zi. Se mai pot citi odată cu săvârșirea aghiasmei celei mici sau sfeștaniei în casele credincioșilor, mai ales după anul nou. De asemenea moliftele se citesc la casele celor bolnavi sau celor ce sunt afectați de farmece și duhuri necurate.
Cum trebuie să se pregătească cei cărora li se citesc
Creștinii care doresc să le fie citite moliftele Sf. Vasile au nevoie de o pregătire temeinică înainte:
1. Se spovedesc și se împărtășesc toți cei din familie părinţii, soţia/soţul, fraţii. Pentru aceasta trebuie să postească o săptămână. Spovedania este generală, la care se spun păcatele începând de la 7 ani şi până la vârsta actuală.
2. În ziua când se citesc Moliftele Sf. Vasile ţine post negru toată familia şi posteşte şi Preotul. Cu cât postesc mai multe persoane, cu atât mai puternică este rugăciunea. Diavolii pleacă numai la post negru. După citirea Moliftelor Sf. Vasile cei mai neputincioşi pot mânca de post.
Mănăstiri unde se citesc moliftele Sf. Vasile
Una dintre Mănăstirile unde astăzi se citesc moliftele Sf Vasile este Mănăsitrea Frăsinei. Aici rugăciunile speciale se citesc după fiecare Maslu.
Mănăstirea Cetățuia din Iași. Săptămânal parcarea şi lăcaşul de cult aproape că devin neîncăpătoare. Zeci de credincioși stau pentru o oră, în genunchi şi ascultă rugăciunile. Se spune că, acolo, moliftele se citesc de 50 de ani, fiind singurul loc unde ele se rostesc în mod regulat.
Biserica Zlătari, unde se află și mâna Sf. Ciprian, despre care se știe că inițial a fost vrăjitor.