Când se pregătesc turtele! Semnificaţia acestui desert pregătit în pragul sărbătorilor
Publicat pe 19.12.2017 la 08:46 Actualizat pe 19.12.2017 la 08:46
În săptămâna mare a Crăciunului , pe lângă pregătirea casei şi a bucatelor, gospodinele fac ceva în mod deosebit. În judeţele din Moldova, femeile în ultima săptămână din Postul Crăciunului se ocupă de coacerea turtelor, pe care le vor servi în Ajun.
În săptămâna mare a Crăciunului , pe lângă pregătirea casei şi a bucatelor, gospodinele fac ceva în mod deosebit. În judeţele din Moldova, femeile în ultima săptămână din Postul Crăciunului se ocupă de coacerea turtelor, pe care le vor servi în Ajun.
Aceste turte sunt realizate din aluat şi reprezintă aşteptarea Naşterii Domnului, fiind un ritual din zilele Crăciunului care se pare că este din ce în ce mai respectat. Gospodinele care păstrează această tradiţie vor trebui să folosească până la 25 de foi de aluat, pe care le vor însiropa cu apă îndulcită cu miere.
Ei bine, abia în Ajunul Crăciunului, foile se vor umple cu nucă pisată. Pentru că se pregăteşte atât de greu, se spune că cel care se ocupă de turte în general, îşi asumă chinul Maicii Domnului, cât şi patimile Mânturitorului. De asaemenea aceste turte reprezintă în unele zone izolate din ţară, scutecele Mântuitorului, potrivit adevarul.ro.