Cât de periculoase sunt produsele cu parabeni? Află la ce te expui zilnic
Publicat pe 23.04.2014 la 22:16 Actualizat pe 23.04.2014 la 22:24
Parabenii sunt substante cu proprietati bactericide si fungicide care exista si in natura. Parabenii naturali se regasesc atat in plante, cat si in alimente. Cu toate acestea, industria alimentara si cea cosmetica folosesc, in general, parabeni de sinteza, obtinuti artificial.
Parabenii sunt substante cu proprietati bactericide si fungicide care exista si in natura. Parabenii naturali se regasesc atat in plante, cat si in alimente. Cu toate acestea, industria alimentara si cea cosmetica folosesc, in general, parabeni de sinteza, obtinuti artificial.
Cosmeticele un real pericol
Paraoxibenzoatii, cum se numesc stiintific parabenii, sunt folositi in majoritatea produselor cosmetice, mai ales in sampoane, creme hidratante, deodorante, sapunuri si in geluri de dus pentru ca au rolul de a creste perioada de valabilitate a produsului si de a distruge bacteriile.
Conservantii din cosmetice se regasesc pe eticheta sub diverse denumiri: methyl / propyl / butyl / ethyl / isobutyl paraben. Parabenii sunt folositi si in alimentatie, mai ales in dulciuri si in mezeluri (aditivi incepand cu E214 si pana la E219) pentru ca sunt foarte ieftini.
Efecte adverse
La femei: Pentru ca parabenii perturba glandele endocrine, mai exact, pentru ca stimuleaza productia de estrogen, sunt considerati de unii cercetatori un factor de risc in aparitia cancerului mamar. Cu toate acestea, producatorii sustin ca sunt folositi in concentratii atat de mici, incat nu pot conduce la aparitia bolii.
La barbati: Acesti perturbatori endocrini afecteaza negativ si fertilitatea barbatilor, scazand viabilitatea spermei si cantitatea acesteia.
Utilizarea constanta este periculoasa
Produsele recunoscute oficial ca fiind cancerigene sunt excluse, prin lege, din compozitia produselor cosmetice. Pana in prezent nu s-a demonstrat ca parabenii sunt cancerigeni pentru om. Insa din pricina faptului ca acestia nu sunt eliminati din corp si pot ramane in interiorul celulelor, pe termen lung afecteaza functionarea organismului.
L.F.
Citeşte şi: