Cât îți ia să înveți pentru BAC. Părerile tinerilor care au susținut examenul în ultimii ani
Publicat pe 04.06.2021 la 14:58 Actualizat pe 04.06.2021 la 15:09
Bacalaureatul sau Examenul Maturității a dat multe bătăti de cap tinerilor abia ieșiți de pe băncile liceului. De unii trecut, de alții picat, BAC-ul este, poate, unul dintre cele mai complicate examene, făcând cu adevărat trecerea dintre copilărie și viața de tânăr adult. Iată care sunt părerile celor care au susținut acest examen în ultimii ani!
- Cât durează să înveți pentru Bacalaureat
- Cele mai bune sfaturi din partea tinerilor
Ce probe și discipline se susțin la BAC 2021
La Bacalaureat se vor susține trei probe scrise, în funcție de profilul liceului pe care elevii îl termină. Totuși, indiferent de profil, toți absolvenții celor patru ani de învățământ liceal vor susține proba la Limba și Literatura Română. A doua probă este ori Matematica, ori Istoria, iar cea de-a treia este la alegere, având ca variante Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.
Cât de greu este, de fapt, BAC-ul
Din punctul unora de vedere, examenul de Bacalaureat este testul suprem ce delimitează trecerea de la copilărie la maturitate, însă nu toți sunt de aceeași părere. În fiecare an, subiectele sunt altele, elevii considerând că ba sunt prea grele, ba sunt exact ceea ce se așteptau. Rezultatele, totuși, au ajuns să condiționeze multe lucruri, de pildă intrarea la o facultate, sau recompensarea din partea părinților, aprecierea apropiaților, etc. În esență, Bacalaureatul este un test complez care evaluează cunoștiințele elevilor acumulate în toți cei patru ani de liceu, și nu numai.
Cât îți ia să înveți pentru BAC, conform celor care au susținut deja examenul
Pentru elevii care, de-a lungul celor patru ani de liceu au asimilat informațiile, pregătirea pentru BAC nu este deloc grea și nici nu trebuie făcută cu foarte mult timp înainte, o simplă recapitulare fiind îndeajuns. Pentru cei care au mai sărit peste lecții însă, poate fi nevoie și de câteva luni bune pentru a putea reține cele mai importante informații ce fac diferența la examenul de Bacalaureat.
Sfaturi ca să înveți mai repede pentru BAC 2021
Există multe metode prin care se paoate învăța pentru BAC, și foarte multe exerciții care să te facă să reții mai repede lecțiile. Ai putea, pentru început, să își setezi o dată limită pentru învățat. De exemplu, ia-ți o agendă și scrie că vei trece examenul cu nota 9 până în iulie 2021. Creierul va începe să lucreze, știind că are o dată limită pentru obiectivul de a lua notă mare la acest examen.
Hidrateaza-te și odihnește-te foarte bine, altfel nu vei putea reține tot ceea ce este important. Setează-ti un interval în care să repeți pentru materiile la care vei susține examenul, respectiv 2 ore pentru Română, două ore pentru Matematică și două pentru Istorie. De asemeena, în aceste două ore, nu uita să faci mici pauze de câte 5 minute la fiecare 25-30 de minute de învățat pentru a te menține energic.