Cât te va costa încalzirea casei dacă ai centrală termică! Prețul este diferit de anii trecuți
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 23.10.2024 la 20:10
Actualizat pe 23.10.2024 la 20:10
Costul de trai a crescut în ultima perioadă. Odată cu venirea iernii, românii care locuiesc la bloc vor folosi centralele termice pentru încălzire. Prețul pentru căldură va fi diferit față de anii anteriori.
- Cât te va costa încalzirea casei dacă ai centrală termică!
- Prețul este diferit de anii trecuți
Se apropie anotimpul rece, moment în care românii dau drumul la centralele termine pentru a încălzi locuințele. Prețul pe care îl vei plăti la final de lună pentru căldură va fi diferit față de anii predecenți.
Cât costă să încălzești locuința
Centralele pe gaz reprezintă cele mai utilizate dispozitive pentru încălzirea locuințelor și a apei, însă facturile au devenit tot mai ridicate, în special în sezonul de iarnă. Confortul pe care îl obținem folosindu-le va crește atât factura la gaze, cât și cea de curent.
În România, tariful este stabilit în funcție de cantitatea consumată. Pentru clienții casnici cu un consum lunar de până la 100 kWh, inclusiv, se aplică un cost de 0,68 lei/kWh, la care se adaugă TVA. Cei cu un consum între 100 kWh și 300 kWh plătesc 0,8 lei/kWh. În ceea ce privește clienții noncasnici, prețul este de 1 leu/kWh.
Pentru a calcula consumul unei centrale electrice de 9kW, se poate estima durata zilnică de utilizare. De exemplu, dacă este folosită timp de șapte ore pe zi, calculul ar fi: 7 x 9 kWh x 30 de zile. Rezultatul obținut se înmulțește cu tariful furnizorului și se află costul lunar.
Uniunea Europeană vrea să renunțe la centralele termice
Uniunea Europeană a declarat că, până în 2040, își propune să elimine complet centralele de apartament alimentate cu combustibili fosili. În mai puțin de 20 de ani, românii vor fi nevoiți să înlocuiască treptat centralele pe gaz cu alternative mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau sisteme ce utilizează energie eoliană.
Unul dintre orașele României a început deja să implementeze aceste cerințe europene. Pe 18 ianuarie 2022, Consiliul Local din Cluj-Napoca a decis să interzică instalarea centralelor pe gaz în apartamente. Măsura se referă la "instalațiile individuale pe gaz pentru încălzire și apă caldă menajeră".
Autoritățile locale urmăresc ca noile blocuri să fie conectate fie la rețeaua centralizată de termoficare, fie să utilizeze o centrală comună. Proiectul adoptat de Consiliul Local prevede că această interdicție nu se aplică locuințelor din clădiri cu mai puțin de șase apartamente.