Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului! Ce mesaj are pentru ei Papa Francisc: "Umple-ne inimile cu speranță"
Publicat pe 11.04.2020 la 21:19 Actualizat pe 11.04.2020 la 21:19
Credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc în aceste zile Învierea Domnului. Din cauza pandemiei de coronavirus, aceștia sunt nevoiți să se bucure de această sărbătoare de acasă.
Credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc în aceste zile Învierea Domnului. Din cauza pandemiei de coronavirus, aceștia sunt nevoiți să se bucure de această sărbătoare de acasă.
Există și alternative pentru ca credincioșii să participe la slujbele de Înviere, cum ar fi prin intermediul internetului sau al televizoarelor. Ceremoniile vor fi transmise în direct.
Preoții îi îndeamnă pe oameni să nu își părăsească locuințele și să primească binecuvântarea acestei sărbători cu lumânările aprinse.
Vaticanul, alături de toată Roma, se află, și acum, în carantină. Procesiunea "Calea Crucii" din Vinerea Mare, a fost mutată în acest an de la Colosseum, locația obișnuită de 55 de ani, în piața Sfântul Petru.
La procesiune au luat parte, în fața Papei Francisc, doar 12 credincioși. Aceștia au refăcut, simbolic, traseul marcat cu candele aprinse.
„O, Doamne, ne-ai dat dreptate și mântuire, așezându-ȚI unicul Fiu pe tronul crucii. Te rog, umple-ne inimile cu speranță pentru a putea recunoaște prezența Ta în momentele cele mai întunecate ale vieții.”, a fost mesajul Papei pentru credincioși.
Întrebat prin telefon, în cadrul unei emisiuni, despre cum va sărbători el Paștele, Înaltul Prelat a spus: „Acum mă gândesc la Domnul Nostru crucificat şi la multele poveşti ale oamenilor crucificaţi de către această pandemie.”.
Cum vor sărbătorii credincioșii români catolici
În această seară, Catedrala Sfântului Iosif din București va oficia slujba de Înviere începând cu ora 23. Aceasta va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
„Biserica de aici se transformă sau ajunge în biserica de acasă. Noi o numim biserica domestică. De aceea celebrările din orice biserică transmise prin televiziune sau online ajung în familiile noastre. Aceasta este legătura, se face. Fiecare aprinde acasă o lumină.”, a declarat Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Bisericii Catolice.
„În această perioadă putem trăi învierea având grijă de viața celuilalt. Să fim mai implicați, mai activi, mai prudenți și responsabili față de viața bătrânilor noștri, de aceea rămânem în casele noastre.”, mai spune acesta.
Și președintele României, Klaus Iohannis, de confesiune evanghelic luteran, își va petrece sărbătorile pascale acasă, dar la București, și nu la Sibiu, așa cum obișnuia în anii anteriori.
„Chiar dacă aceste sfinte sărbători ne găsesc departe de cei pe care ni i-am dori alături, puterea credinței noastre ne unește sufletește și ne dă speranța că în curând vom putea fi împreună din nou. Dragi români, fie că sărbătorile Pascale să ne aducă tuturor alinare și puterea de a trece cu bine peste orice provocări. Sunt convins că uniţi şi încrezători în viitor vom ieşi întăriţi din această grea încercare.”, a transmis Klaus Iohannis.