Ce boli se ascund în spatele pulsului? Cum să le descoperi singur înainte ca situaţia să se agraveze
Publicat pe 26.02.2017 la 12:40 Actualizat pe 26.02.2017 la 12:39
Monitorizarea bătăilor inimii este una dintre investigaţiile fundamentale în descoperirea unei afecţiuni cardiace. Fiecare om poate descoperi singur dacă într-adevăr are probleme, măsurându-şi pulsul.
Monitorizarea bătăilor inimii este una dintre investigaţiile fundamentale în descoperirea unei afecţiuni cardiace. Fiecare om poate descoperi singur dacă într-adevăr are probleme, măsurându-şi pulsul.
Simpla măsurare a pulsului o dată pe lună poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral.
Potrivit cardiologilor, este mai avantajos pentru un bolnav de inimă să aibă o frecvenţă cardiacă scăzută, deoarece acest lucru înseamnă un efort mai mic din partea cordului. În situaţia în care pulsul creşte anormal în starea de repaus, „bolnavul simte bătăile inimii sub forma unor zgomote în ureche ori a unor pulsaţii la nivelul gâtului, scrie adevarul.ro.
Cum se măsoară pulsul
Măsurarea pulsului este foarte simplă şi nu necesită niciun aparat special. Ai nevoie doar de un ceas cu secundar şi de cel mult un minut din timpul tău. Pulsul poate fi luat la nivelul gâtului (arterei carotide), încheieturii mâinii, coapselor (artera femurală), plicii cotului sau în spatele genunchiului. Cel mai comod de măsurat este însă la nivelul încheieturii mâinii.
Frecvenţa normală a pulsului la un adult în repaus este între 70 si 72 batai pe minut. Persoanele cu o conditie fizică foarte buna pot înregistra şi valori mai scăzute, ajungând pana la 50-60 bătăi pe minut. La nou-născut, pulsul are în jur de 120 batai pe minut, la copiii între 1 si 5 ani, între 90 şi 120 batai pe minut, iar copilul între 5 şi 15 ani are frecvenţa între 70 si 100.
Bolile care se ascund în spatele pulsului
Creşterea anormală a pulsului poate fi atât semnul prezenţei unei fibrilaţii atriale, dar şi al unei tahicardii. Una dintre cele mai temute boli ale inimii este insuficienţa cardiacă, afecţiune tot mai frecventă şi care se traduce prin incapacitatea muşchiului inimii de a pompa cantitatea de sânge necesară bunei funcţionări a organismului.
R.P.