Ce categorie de români va putea fi încorporată în caz de război. Ce riscă persoanele care refuză
Publicat pe 24.02.2022 la 13:52 Actualizat pe 24.02.2022 la 14:03
Întreaga populație este din ce în ce mai speriată de amenințările armatelor rusești, asfel că și în România s-a pus deja această problemă. Iată care categoria de români va putea fi încorporată în caz de război, dar și la ce risc se supun persoanele care refuză să își apere țara în cazul unei astfel de tragedii!
- Care sunt românii care vor fi încorporaţi în caz de război
- Ce riscă dacă refuză
Omenirea se pregătește de ceea ce este mai rău, asta după ce situația din Ucraina este din ce în ce mai tensionată. Nu doar cei din Ucraina se pregătesc de ce o invazie, ci inclusiv țările aliate, printre care și România!
Care sunt românii care vor fi încorporaţi în caz de război
Autoritățile române au luat deja în calcul un posibil război chiar în România, astfel că au pus pe listă toate variantele de a ieși din această situație cu bine. Printre acestea se află și încorporare românilor în caz de război.
Pe înțelesul tuturor, în cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării Naţionale va mobiliza toţi oamenii aflați în rezervă în aceste moment, iar totodată serviciul militar redevine obligatoriu pentru cei cu vârste între 20 şi 35 de ani.
Din această categorie, cei care nu pot fi încorporați sunt persoanele condamnate la pedepse privative de libertate și cele arestate preventiv sau trimise în judecată. De asemenea, mai scapă de armată cei care au soţia bolnavă sau cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat.
Cum sunt pedepsiți cei care refuză
Situația este una destul de complicată în acest momente, astfel că în cazul războiului, românii care vor fi chemați ca să se încorproreze însă refuză, vor fi asupru pedepsiți pentru că nu își apără țara.
Prin urmare, potrivit legislaţiei, refuzarea încorporării este considerată infracţiune şi se pedepseşte din punct de vedere penal.
„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.
De asemenea, reamintim că refuzarea încorporării atunci când ţara nu se află în stare de război sau este pedepsită mai blând, cu amenzi între 500 şi 8.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: SUA a aprobat trimiterea de trupe în România. Când vor ajunge în țară