Ce e bine să mâncăm vara! Alimentele care ne răcoresc
Publicat pe 18.06.2015 la 15:45 Actualizat pe 18.06.2015 la 16:03
Nutriționiștii susțin că foarte important de știut este faptul că alimentele și lichidele pe care le consumăm pot crea o senzație de cald sau de rece organismului nostru.
Nutriționiștii susțin că foarte important de știut este faptul că alimentele și lichidele pe care le consumăm pot crea o senzație de cald sau de rece organismului nostru.
Din cauza faptului că soarele agită și obosește este important ca alimentele din dieta de vară să fie nu numai răcoroase, ci și ușoare și să aibă acțiune calmantă. "Micul dejun poate fi format din cereale și fructe sau lactate semi-degresate, legume de sezon și pâine cu secară sau, pur și simplu, fructe de sezon. La prânz se pot consuma pește și lactate sau leguminoase (năut, fasole, linte). Salatele trebuie să fie și ele la îndemână, și legumele, care pot fi preparate pe grătar. Supele reci sau ciorbele de legume pot fi și ele parte din meniul unui prânz de vară", a declarat pentru AGERPRES nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, cina poate să conțină salate, brânzeturi mai puțin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de pește și legume. Alimentele cu efect răcoritor care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), legumele care au un conținut scăzut de amidon (fasolea verde și galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveții) și, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).
În același timp, când temperaturile de afară sunt crescute este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului și obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără: nucile, carnea, ouăle și chiar semințele și cerealele integrale.