Ce e bine şi ce nu e bine să faci în Săptămâna Patimilor
Publicat pe 10.04.2017 la 12:15 Actualizat pe 10.04.2017 la 12:55
Astăzi începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor ori cea a Deniilor, iar în această perioadă, creștinii respectă o mulțime tradiții și obiceiuri, printre care țin post și merg la biserică.
Astăzi începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor ori cea a Deniilor, iar în această perioadă, creștinii respectă o mulțime tradiții și obiceiuri, printre care țin post și merg la biserică.
Este bine ca în această săptămână să se înceapă curăţenia de luni. Se scot toate lucrurile afară, se aerisește casa pentru ca toate relele de peste iarnă să iasă, se văruiește și se spală totul. Aceştia sunt îndemnaţi şi la priveghere. Este bine sî ţină post, în vinerea mare, post negru. Vinerea este bine să se înroşească ouăle.
Creştinii nu este bine să îşi facă suflet rău, să păcătuiască cu gândul sau cu fapta. Trebuie să fie mai buni ca niciodată cu cei din jur.
"Oamenii trebuie să înţeleagă în primul rând această sărbătoare. Apoi ar fi frumos să primim Împărtăşania în noaptea Învierii." a declarat preotul la Antena Stars.
Acesta a clarificat şi ce se întâmplă în fiecare zi de Denie.
"Denia de luni se face seara slujbă. Nu se mănâncă prea mult.
Denia de marţi seară este denia celor zece fecioare, cinci cu ulei şi cinci fără ulei. Este o similitudine cu omul care nu face fapte bune. Trebuie să vă îndreptaţi acum şi să faceţi fapte bune. Mai ales să îi ajutaţi pe oamenii care nu au nevoie.
Denia de Miercuri vine cu ceva special. O femeie care practica o meserie veche, prostituţia, şi într-un act către Iisus, varsă pe capul lui Iisus o sticluţă cu mir care ar valora 100.000 de euro. Apostolii se supără, dar Iisus îi ia apărarea femeii. A prevestit moartea lui Iisus.
Joia cea Mare are un moment extraordinar. Are loc o Liturghie de dimineaţă. Preotul se încinge cu un ştergar, şi le pupă picioarele enoriaşilor. Preotul nu este un prinţ, ci un slujitor. Seara este şi o denie, Iisus pune bazele sfintei Împărtăşanii.
În Vinerea Mare avem răstignirea lui Iisus. Pătimirea cea grea. Tot atunci Iisus îşi dă duhul, moare pe cruce. Iisus rosteşte cuvinte extraordinare. Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit? Se ţine post negru.
În Sâmbăta cea Mare este coborât după Cruce şi pus în mormânt. Toate acestea se petrec cu o seară în urmă. Prohodul se face vineri. În lumea bisericească ziua începe cu seara, nu cu dimineaţa.
Este săptămâna iubirii. Nu l-aş plânge pe Iisus pentru suferinţa lui. Iisus este îndrăgostit de oameni, de noi. Putea să scape de această suferinţă, dar nu a vrut, din iubire." a mai afirmat preotul.
C.P.