Ce este chefirul. Se obține din lapte și are o mulțime de beneficii
Publicat pe 17.05.2022 la 17:36 Actualizat pe 17.05.2022 la 17:36
Chefirul este consunat de secole întregi și este o băutură obținută din lapte fermentat care provin din nordul munților Caucaz. Numele de chefir este originar din turcă și semnifică starea de bine a persoanei după ce servește această băutură. Chefirul este un aliment benefic sănătății aparatului digestiv și este un probiotic ce conține bacterii benefice.
- Ce este chefirul
- Această băutură are numeroase beneficii asupra organismului
Chefirul este o băutură extrem de populară la noi și este consumată de toată lumea. Se obține din lapte fermentat ce provine din nordul munților Caucaz. Chefirul are un gust ușor amar și acrișor, păstrează toți nutrienții laptelui și susține sănătatea florei intestinale.
Ce este chefirul și cum se face
Chefirul este un produs lactat din lapte fermentat. Acesta este preparat prin introducerea grăunțelor de chefir în lapte de vacă, capră sau oaie. De asemenea, chefirul tradițional era făcut din burdufuri ce erau atârnate lângă o ușă pentru ca oricine trecea pe acolo să lovească burduful și laptele să se amestece bine cu grăunțele de chefir.
Unde se găsesc grăunțele de chefir și cum arată
Grăunțele de chefir sunt formate din bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Grăunțele de chefir seamănă cu conopida și sunt o comunitate foarte dinamică și complexă de microorganisme în care se găsesc multe tipuri diferite de bacterii și ciuperci.
Ce beneficii are chefirul
Chefirul este foarte sănătos pentru organism și aduce numeroase beneficii acestuia. Consumul de chefir stabilizează glicemia, reduce colesterolul, ameliorează intoleranța la lactoză, protejează tractul digestiv, menține controlul greutății. De asemenea, chefirul este plin de proteine ușor digerabile, care susțin sănătatea inimii. Această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește sistemul imunitar, scade riscul de osteoporoză și are proprietăți antibacteriene și antifungice.
Ce este chefirul de apă
Chefirul de apă este un tip de hrană probiotic, care se obține din boabe transparente. El poate fi fermentat în apă cu zahăr brun, apă de cocos sau suc.