Ce este o bombă termobarică și cum funcționează. Rusia ar fi folosit-o în atacul asupra Ucrainei
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.03.2022 la 15:57
Actualizat pe 01.03.2022 la 15:57
Ambasadorul Ucrainei a declarat că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, acuzându-l pe Vladimir Putin că a atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii s-au adăpostit în interior. Iată ce este, de fapt, și cum funcționează o bombă termobarică!
- Fizicianul Cristian Presură, explicații despre bomba cu vid
- Cum acționează această bombă
- A fost dezvoltată de SUA și Uniunea Sovietică
Grupurile pentru drepturile omului, dar și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid, arme care au fost interzise de o varietate de organizații internaționale.
Ce este o bombă termobarică și cum funcționează
O bombă cu vid, sau o armă termobară, așa cum se mai numește, aspiră oxigen din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură ridicată. Această bombă produce de obicei o undă de explozie de o durată semnificativ mai lungă decât cea a unui exploziv convențional.
De asemenea, bomba cu vid sau arma termobară este capabilă să vaporizeze corpurile umane. Arma termobară a fost dezvoltată de SUA și Uniunea Sovietică în anii 1960, când ambele țări erau blocate în Războiul Rece.
Fizicianul Cristian Presură a oferit mai multe detalii despre modul în care acționează această bombă cu vid, pe pagina sa personală de Facebook. Cristian Presură a subliniat că această bombă se numeste și “tatăl tuturor bombelor”.
Fizicianul Cristian Presură, explicații despre bomba cu vid
Fizicianul Cristian Presură a scris pe Facebook că arma termobară este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor.
”Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii. O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice.
Efectul devastator nu se oprește aici. Gazele fierbinți ale exploziei, aflate în expansiune, se răcesc rapid, generând o scădere locală a presiunii, adică un mic vid local. De aici denumirea de “bombe cu vid”, pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc.
Utilizarea bombelor termobarice este condamnată de multe organizații internaționale si interzisa prin Conventia de la Geneva", a explicat fizicianul pe Facebook.