Ce este și cum funcționează Pegasus, programul de spionaj folosit pentru a urmări activiști și jurnaliști din mai multe țări
Publicat pe 20.07.2021 la 13:40 Actualizat pe 20.07.2021 la 13:40
Pegasus este cel mai nou software produs ce compania israeliană NSo. Spyware-ul a fost vândut deja mai multor guverne din întreaga lume, fiind, mai degrabă, un virus ce poate infecta tolefoanele pentru a obține date dintre cele mai importante.
- Ce este Pegasus și cum se folosește pentru spionaj
- Mai multe guverne din lume deja l-au cumpărat
- Cine ste vizat de infectare telefonului mobil cu unul dntre cei mai periculoși viruși
Pegasus este cel mai nou și performant program de extragere a datelor, fără ca proprietarul telefonului mobil setat ca țintă să știe. Odată virusul instalat, acesta poate înregistra convorbiri, porni microfonul și camera, copia date din calendar și agenda telefonică, cât și mesaje, date GPS și convorbiri de pe WhatsApp, Telegram sau Signal.
Potrivit The Guardian, mai multe anchete au depistat faptul că soft-ul a fost deja folosit în țări precum Ungaria și Arabia Saudită, cu scopul de a-i supraveghea pe jurnaliști, pe activiști și disidenți. Pegasus este, astfel cel mai bine dezvoltat spyware produs de o companie privată.
Ce este Pegasus și cum îți pot fi furate toate datele dacă îl ai în telefon
Periculos pentru cei ce au ceva de ascuns, Pegasus poate filma utilizatorul telefonului mobil, înregistra atunci când vorbește cu cineva, fără ca acesta să știe. Îi poate copia toate conversațiile, fie de pe alte aplicații, ori direct din mesageria telefonului, poate chiar să afle locația exactă, să extragă fotografii și filmulețe din galerie, totul fără știința proprietarului dispozitivului mobil.
Pegasus poate infecta într-un timp foarte scurt miliarde de telefoane care folosesc sistemele de operare iOS sau Android. O primă versiune a Pegasus a fost descoperită în anul 2016. Atunci, utilizatorii erau făcuți să acceseze un link fals ce introducea virusul în dispozitiv. Pegasus mai poate fi instalat și prin unele aplicații, de exemplu, un simplu apel prin intermediul WhatsApp, fără ca măcar apelatul să răspundă. O altă metodă este un transmițător wireless, sau manual, dacă un agent poate pune mâna pe telefonul celui pe care dorește să îl spioneze.
Citește și: Incredibil! O femeie a fost condamnată la închisoare, după ce și-a spionat soțul