Ce este sindromul Covid lung și cum se manifestă. Are peste 200 de simptome
Publicat pe 20.07.2021 la 16:00 Actualizat pe 20.07.2021 la 16:00
Un nou sindrom al Coronavirusului, sperie atât pacienții bolnavi de Covid-19 cât și pe cei care s-au vindecat. Covid lung se manifestă chiar și la șase luni după infectare, având peste 200 de simptome. Acestea încep de la cele des întâlnite în cazul infectărilor cu covid19, însă se agravează cu trecerea timpului. Care sunt acestea?
- Ce este sindromul Covid lung
- Care sunt simptomele pe care le prezintă
Majoritatea persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și au fost diagnosticate cu COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni. Dar unii oameni, chiar și cei care au avut forme ușoare ale bolii, continuă să prezinte simptome o perioadă îndelungată de timp. Cercetătorii au denumit această afecțiune sindrom post-COVID-19 sau Covid lung.
Ce este sindromul Covid lung
Sindromul Covid lung afectează pacienții chiar și la șase luni distanță de la vindecare. Recent s-a descoperit că acesta poate avea peste 200 de simptome, începând de la ceață cerebrală până la halucinații, tremurături și tinitus. Acesta apare după vindecarea de Covid-19 la un interval de timp diferit de la persoană la persoană, care afectează mai mult sau mai puțin, în funcție de organismul uman. Oamenii de știință continuă cercetările în privința acestui sindrom, pentru a stabili cu certitudine cum se produce și cum ajunge să pună stăpânire la pacienții tocmai vindecați.
Care sunt principalele simptome ale acestui sindrom
Frecvența reală a sindromului post-COVID este încă în mare parte dezbătută. Studiile publicate și sondajele efectuate de grupurile de pacienți indică faptul că 50% până la 80% dintre pacienți continuă să aibă simptome deranjante la trei luni de la debut de COVID-19, chiar și după teste care nu mai detectează virusul. Din nefericire, și la șase luni distanță aceștia se pot confrunta cu simptomele date de Covid lung:
- Oboseală
- Respirație scurtă
- Tuse
- Durere articulară
- Durere toracică
- Durere musculară
- Cefalee
- Febră intermitentă
- Bătăi rapide sau puternice ale inimii (palpitații)
- Pierderea mirosului sau gustului
- Probleme de somn
- Erupții cutanate
- Căderea părului
- Dificultăți de gândire și concentrare (denumită uneori „ceață cerebrală”)
- Depresie
- Halucinații
- Pierderi de memorie
- Ceață cerebrală
Deși COVID-19 este văzută ca o boală care afectează în principal plămânii, poate afecta și multe alte organe. Această afectare a organelor poate crește riscul de probleme de sănătate pe termen lung, astfel este recomandat mersul periodic la controale amănunțite în ceea ce prvește inima, creierul și plămânii.