Ce înseamnă OK și de unde provine acest cuvânt
Publicat pe 31.08.2021 la 13:55 Actualizat pe 31.08.2021 la 13:55
OK este cel mai folosit cuvânt din lume, utilizat pentru a descrie o stare de spirit, un acord, sau pur și simplu pentru a începe o propoziţie, însă puţini cunosc etimologia sau semnificaţia acestui cuvânt. Află acum de unde provine și ce înseamnă cu adevărat.
- Care este semnificația cuvântului OK
- De unde provine acesta
Originea expresiei ”OK” a fost îndelung comentată de-a lungul anilor. Cea mai veche atestare a expresiei”OK” datează din 1839 şi invenţia este atribuită unui editor al ziarului Boston Morning Post. Se spune că inventatorul cuvântului ar fi Charles Gordon Green, un editor al ziarului din Boston care obişnuia să creeze acronime pentru cititorii săi.
Green scria pe marginea articolelor sale acronime precum ”NG” (no go-nu merge”) sau ”GC”(gin cocktail). În data de 23 martie 1839, editorului a notat pe marginea unui articol legat de o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia ”OK”, însemnând ”all corect” (totul corect).
Ce înseamnă astăzi OK
Nu e de mirare faptul că "OK" este cel mai folosit cuvânt din lume. Acesta reprezintă sintagma cheie care este înțeleasă oriunde în lume, fiind devenit un cuvânt internațional de sute de ani. Există multe ipoteze privind semnificația acestuia cât și trecutul său în care a fost folosit pentru fiderite înțelesuri, însă astăzi are un singur sens.
Okay (prescurtat OK) este un cuvânt din limba engleză, care înseamnă „bine”, ori „acceptabil”, în funcție de context. OK este utilizat pentru a descrie o stare de spirit, un acord, sau chiar pentru a începe o propoziție. Apariția lui este de dată recentă (secolul al XIX-lea), și multe alte limbi l-au împrumutat, fiind astăzi o expresie aproape universală. Nu există un consens cu privire la ortografie: poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.
De unde provine abrevierea OK
O teorie susţine că OK este abrevierea pentru “oll korect”, un termen din jargon apărut în anii 1830 care poate fi asemănat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre. Cuvântul OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în The Boston Morning Post, cel mai popular ziar din New England, la vremea aceea.
Al optulea preşedinte al SUA, Martin Van Buren, a fost cel care a popularizat cuvântul OK. Susţinătorii preşedintelui erau cunoscuţi sub numele de OK Club , OK fiind prescurtarea de la Old Kinderhook, porecla lui Van Buren. Unele surse au scris că Van Buren ar fi început să folosească OK drept semnătură.
În 1919, Woodrow Wilson care susţinea că termenul provine din limba Choctaw l-a rescris sub forma “okeh”, pentru ca mai târziu această scriere să fie înlocuită de ortografierea mai modernă “okay”. Pete Seeger, cântăreţul de muzică folk ale cărui melodii spuneau poveşti despre limbă, l-a sprijinit pe Wilson în ceea ce priveşte etimologia cuvântului OK.
Dicţionarul de limbă Choctaw, scris de Cyrus Byington în 1915, este cea mai recentă dovadă care confirma spusele lui Wilson şi Seeger. Potrivit lui Byington şi unor dicţionare care au fost publicate mai târziu, okeh însemna “este aşa şi în niciun alt mod”.
Alte păreri despre originea cuvântului OK
Mai există o variantă conform căreia „OK” a devenit popular odată cu apariția automobilului și a fabricilor lui Henry Ford din Statele Unite. Se pare că unul dintre cei mai pricepuți oameni ai lui Ford era un inginer cu origini nemțești pe nume Otto Kraus. Astfel, inginerul ştanţa fiecare maşină care ieşea din fabrică cu ”OK” după iniţialele sale și așa expresia ar fi căpătat conotația de „bun”.
Unii etimologi explică faptul că afirmația ar putea avea rădăcini americano-indiene întrucât există un cuvânt indian „okeh” care înseamnă un răspuns afirmativ la o întrebare.
Indiferent care este varianta corectă a originii cuvântului, „ok” este de departe cea mai cunoscută formulare la nivel mondial. Zilnic, miliarde de oameni afirmă că totul este în regulă, adică… „ok”.
CITEȘTE ȘI: Micii de la Obor se vor scumpi începând de mâine. “Ne vedem obligați să ridicăm prețul”