FOTO / Ce mâncare îi dăm creierului? 9 alimente pe care trebuie să le consumi
Publicat pe 26.02.2017 la 10:10 Actualizat pe 26.02.2017 la 10:24
Trăim într-o eră în care dacă nu-ți cultivi singur legumele sau nu ai o livadă de pomi fructiferi, cu greu poți să stai departe de alimentele pline de chimicale. Sau, treci în extrema cealaltă... dai aproape jumătate din salariu pe fructe și legume bio. Totuși, poți alege calea de mijloc în care știi exact de ce are nevoie organismul tău, dar mai ales creierul ca să funcționeze la capacitate maximă.
Trăim într-o eră în care dacă nu-ți cultivi singur legumele sau nu ai o livadă de pomi fructiferi, cu greu poți să stai departe de alimentele pline de chimicale. Sau, treci în extrema cealaltă... dai aproape jumătate din salariu pe fructe și legume bio. Totuși, poți alege calea de mijloc în care știi exact de ce are nevoie organismul tău, dar mai ales creierul ca să funcționeze la capacitate maximă.
Acestea sunt 9 alimente pe care dacă le consumi toate organele tale ar fi mult mai fericite și pe deplin funcționale. Iar creierul se află în capul listei.
1. Avocado: excelent pentru sănătatea creierului, datorită grăsimilor mononesaturate, care ajută la circulația sănătoasă a vaselor de sânge din creier. Reduce tensiunea arterială, ceea ce aduce cu sine diminuarea riscurilor de hipertensiune sau atac cerebral, care ar putea distruge permanent țesutul creierului.
2. Legumele cu frunze verzi: spanac, kale sau salată verde, printre altele, sunt extrem de bogate în vitamina K, ceea ce ajută la îmbunătățirea și întinerirea capacităților cognitive.
3. Afinele: protejează creierul de factorii nocivi generați de stres, grație antioxidanților, dar și de riscul unor boli precum Alzheimer și demență. De asemenea, ne îmbunătățesc abilitățile motrice și capacitatea de a învața.
4. Uleiul de măsline: stimulează procesul de învățare, îmbunătățește calitatea memoriei și reduce riscul de Alzheimer, datorită polifenolului și acizilor grași buni.
5. Semințele de dovleac: conțin triptofan, substanță care stimulează activitatea creierului, potrivit elacraciun.ro. De asemenea, acestea conțin zinc, care ajută la îmbunătățirea memoriei și a abilităților de gândire.
6. Ciocolata neagră: datorită antioxidanților din flavonoizi, sporește atributele memoriei și îmbunătățeste calitățile cognitive.
7. Somonul: bogat în acizi grași Omega-3, esențiali în buna funcționare a creierului, aceștia reduc riscul bolii Alzheimer cu 40%. De asemenea, conținutul ridicat de vitamina D ajută la protejarea creierului.
8. Cerealele integrale: vitale pentru nivelul de energie de care avem nevoie pe parcursul întregii zile. Avantajul lor este că eliberează treptat glucoză în fluxul sangvin, ajuntându-ne să ne păstrăm mintea trează și concentrată întreaga zi.
9. Nucile, migdalele, caju-ul: grație conținutului de vitamina E, ajută la prezervarea calităților cognitive, vitamina pe care o găsiți, de altfel, și în sparanghel, semințe, ouă, orez si cereale integrale.
D.D.