Ce riscuri prezintă un implant dentar efectuat greșit
Publicat pe 01.03.2018 la 10:44 Actualizat pe 01.03.2018 la 10:48
În ultimii ani, segmentul cu cea mai înfloritoare dezvoltare în stomatologie a fost cel al implanturilor dentare. Prin această procedură medicală pacienții se pot bucura de numeroase avantaje pe termen lung, atât de natură funcțională - pot mesteca alimentele mai bine, cât și estetică.
În ultimii ani, segmentul cu cea mai înfloritoare dezvoltare în stomatologie a fost cel al implanturilor dentare. Prin această procedură medicală pacienții se pot bucura de numeroase avantaje pe termen lung, atât de natură funcțională - pot mesteca alimentele mai bine, cât și estetică.
Având în vedere că la ora actuală există materiale de foarte bună calitate și tehnici revoluționare de realizare a implanturilor, reușita unui implant dentar depinde de profesionalismul echipei de medici. Așadar, un element-cheie în tot acest demers îl reprezintă alegerea unui medic implantolog bun, care să ofere siguranța unui tratament reușit. Așa se diminuează riscurile și se evită complicațiile ce pot apărea după efectuarea procedurii.
Dacă lucrările de implantare nu sunt efectuate corect, problemele dentare nu vor întârzia să apară. Printre riscurile pe care le prezintă un implant dentar nereușit se numără:
Apariția infecțiilor în locul în care a fost realizat implantul reprezintă unul dintre factorii de risc atunci când implantul a fost efectuat greșit. Infecțiile apar în zona gingivală și a țesuturilor moi, iar severitatea și extinderea infecțiilor pot duce la eșecul intervenției. Urmarea fidelă a instrucțiunilor post-operatorii și o bună igienă bucală pot preveni acest efect secundar.
“Paralizia parțială” adică leziunea nervilor se produce atunci când implantul este inserat în nervi sau lângă nervi. Pacientul suferă o desensibilizare e unei părți a gurii, care se traduce printr-o amorțeală locală permanentă. În cazurile netratabile, efectele rămân permanente.
Pierderea implantului dentar este un alt risc la care se supune pacientul dacă inserarea acestuia nu a fost realizată corect sau dacă organismul nu l-a acceptat. Practic, implantul devine mobil, se mișcă, iar soluția ar fi înlocuirea implantului cât mai repede posibil. Se impune un retratament pe locul în care a fost inserat implantul inițial.
Eșecul fuziiunii dintre implant și osul pe care este efectuat acesta reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri la care se expune un pacient care optează pentru o astfel de procedură. Procesul în care se reușește conexiunea dintre maxilar și rădăcina din titaniu se numește osteointegrare și este esențială pentru succesul implantului.
Leziunile temporare la nivelul nervilor și țesuturilor moi care se pot produce în momentul efectuării implantului reprezintă un alt risc care trebuie luat în calcul. Din fericire, acestea au o incidență destul de mică, iar atunci când se întâmplă trebuie consultat medicul implantolog. Uneori, sunt necesare intervenții de adjuvare care pot dura până la câteva luni.
Fracturarea sau ruperea implantului dentar se poate întâmpla atunci când materialele folosite nu sunt suficient de bune sau procedura de inserare nu este realizată corect. În acest caz, pacientul poate solicita retratamentul implantului pe baza garanției lucrării.
Afectarea sinusurilor are loc atunci când lungimea implantului inserat este prea mare. În unele cazuri, implantul se retrage și este necesară o perioadă de recuperare de câteva luni.