Ce se întâmplă în Siria pe înţelesul tuturor: peste 100.000 de morţi şi milioane de oameni care au părăsit ţara! Ce urmează?
Publicat pe 29.08.2013 la 00:00 Actualizat pe 29.08.2013 la 16:45
Siria, în trecut centrul Imperiului Islamic, a devenit un "iad" în flăcări, în care tortura şi omorurile sunt scene cotidiene. Conform presei occidentale, "criminalul" regim Assad îşi măcelăreşte propriul popor.
Siria, în trecut centrul Imperiului Islamic, a devenit un "iad" în flăcări, în care tortura şi omorurile sunt scene cotidiene. Conform presei occidentale, "criminalul" regim Assad îşi măcelăreşte propriul popor.
Siria modernă şi-a câştigat independenţa de Franţa în 1946, dar a trecut prin perioade de instabilitate politică generate de conflictele de interese ale diverselor grupuri. Guvernul Baath a considerat "tirania" la ea acasă şi a dus o puternică politică împotriva Vestului, mai ales pe durata preşedinţiei lui Hafez al-Assad, din 1970 până în 2000. După moartea acestuia, Siria a trecut printr-o perioadă de relaxare. Sute de prizonieri au fost eliberaţi, însă adevăratele politici liberale nu s-au materializat niciodată. În 2011 şi 2012, forţele de securitate au folosit tancuri, mitraliere şi arestări în masă pentru a înăbuşi protestele de stradă anti-guvern inspirate de "primăvara arabă" care avea loc în Tunisia, Egipt şi Libia. Siria se confruntă de atunci cu un război civil sângeros, între rebelii care cer plecarea lui Bashar al-Assad și trupele loiale președintelui.
Iminenţa unui război, tot mai vehiculată
Ce este cu adevărat groaznic este numărul victimelor. Raportul ONU relevă peste 100.000 de morţi şi 3 milioane de sirieni care au părăsit deja ţara, iar asta doar până în luna iulie a acestui an. Miercurea trecută, a avut loc un îngrozitor măcel care pare să fie picătura care a umplut paharul. Rebelii şi oficialii din Vest acuză forţele pro-Assad că au folosit ARME CHIMICE într-un atac care a ucis peste 300 de oameni şi a rănit câteva mii. Guvernul sirian susţine că rebelii au utilizat arme "neortodoxe". În acest moment, o delegaţie ONU este la Damasc pentru a ancheta culisele dezastrului. Marina americană a mobilizat deja patru nave de război în estul Mării Mediterane, iar Marea Britanie un submarin. Pe fiecare navă sunt aproximativ 90 de rachete cu rază lungă Tomahawk, iar în submarin 50, care ar putea fi lansate în orice moment. Potrivit presei occidentale, un război extrem de sângeros este mult mai aproape decât ne imaginam vreodată!
Foto: EPA
Citeşte mâine detalii teribile despre atacurile care au ucis atâtea zeci de mii de oameni!