Ce se poate întâmpla dacă nu cureți filtrul aparatului de aer condiționat
Publicat pe 14.02.2019 la 13:24 Actualizat pe 14.02.2019 la 13:25
Dacă în urmă cu câțiva ani aerul condiționat era considerat un lux, în prezent acesta a devenit o necesitate. Atât în sezonul estival, cât și în anotimpul rece, instalațiile de aer condiționat asigură un nivel ridicat de confort, păstrează umiditatea în încăpere și reîmprospătează aerul pe care îl respirăm. În plus, ne ajută să ne concentrăm mai bine, să păstrăm un nivel optim de hidratare și să reducem prezența insectelor și a alergenilor externi în locuință.
Dacă în urmă cu câțiva ani aerul condiționat era considerat un lux, în prezent acesta a devenit o necesitate. Atât în sezonul estival, cât și în anotimpul rece, instalațiile de aer condiționat asigură un nivel ridicat de confort, păstrează umiditatea în încăpere și reîmprospătează aerul pe care îl respirăm. În plus, ne ajută să ne concentrăm mai bine, să păstrăm un nivel optim de hidratare și să reducem prezența insectelor și a alergenilor externi în locuință.
Condiția principală pentru a beneficia de toate aceste avantaje ale unui aparat de aer condiționat este să îl întreținem periodic. Curățarea frecventă a filtrului și înlocuirea sa de cel puțin două ori pe an este deosebit de importantă pentru a respira în permanență un aer sănătos pentru organism.
La ce riscuri îți expui sănătatea când nu cureți aparatul de aer condiționat
Un astfel de aparat purifică aerul prin reținerea în filtre a particulelor de praf și a alergenilor. În timp, filtrul se impregnează cu impurități și microorganisme periculoase și este posibil ca aparatul să nu mai funcționeze la parametrii prevăzuți.
Ia în considerare toată murdăria pe care o vezi pe podea, pe mobilier sau alte suprafețe din casă și gândește-te că aceasta este echivalentă cu ceea ce se acumulează în filtrul aerului condiționat. Ar fi destul de dificil să neglijezi îngrijirea locuinței pentru o lună, așa că acordă-i importanța cuvenită și acestei mici părți a aparatului. În caz contrar, un filtru neigienizat poate avea efecte serioase asupra sănătății.
Atunci când aparatul de aer condiționat nu este îngrijit în mod corespunzător, filtrele nu mai curăță aerul de particulele nocive și alergeni, ci devin un focar de infecție. Bacterii, viruși ori ciuperci, toată gama de agenți patogeni poate fi găsită într-un filtru necurățat. Acestea pot cauza gripă, boli infecțioase respiratorii, otită, conjunctivită virală, astm sau infecții ale tractului respirator superior. Din cauza umidității, într-un filtru murdar pot apărea și spori de mucegai care provoacă probleme respiratorii cronice sau sindromul mâinilor și al picioarelor reci.
Cum este afectată funcționarea aparatului de un filtru neigienizat
Pe lângă calitatea slabă a aerului și problemele de sănătate pe care le poate cauza, un filtru murdar are consecințe și asupra aparatului. În cazul în care praful și impuritățile sunt prinse în interiorul unității, acestea pot bloca piesele și le împiedică să funcționeze corespunzător.
Toată această acumulare restricționează totodată și fluxul de aer, fapt ce conduce la supraîncălzirea sau oprirea aparatului. Cu o performanță scăzută din cauza unui filtru neigienizat, chiar și un aer condiționat bun va consuma mult mai multă energie și va crește semnificativ costurile. În plus, durata sa de viață va scădea din cauza folosirii în condiții improprii, iar înlocuirea lui va fi mult mai costisitoare decât revizia periodică.
Mini-ghid de igienizare a aparatului de aer condiționat
Dacă te-ai convins deja cât este de important să ai un aparat curat și igienizat, câteva soluții sunt binevenite pentru o îngrijire corespunzătoare.
- Anual, este indicat să apelezi la specialiști pentru o revizie tehnică detaliată a unității interioare și a celei exterioare. Curățarea interioară a aparatului o poți face chiar și tu folosindu-te de câteva soluții antibacteriene pentru spălarea componentelor.
- Produsele chimice și solvenții afectează piesele, de aceea este indicat să cureți elementele demontabile cu ajutorul unei lavete, apă călduță și soluții pentru eliminarea microorganismelor. Pentru componentele la care nu ai acces facil, folosește un spray de igienizare cu presiune specială.
- Înainte de orice acțiune de curățare este esențial să scoți aparatul de aer condiționat din priză. Începe igienizarea prin curățarea carcasei, demontarea și spălarea ventilatorului și a tăviței de condens, apoi șterge lamelele și unitatea interioară.
- Filtrele se scot complet din aparat pentru a fi curățate, se spală cu soluții speciale sau cu un amestec de apă, oțet și bicarbonat de sodiu, se șterg și se usucă, apoi se reintroduc în unitate. După finalizarea acestor operațiuni, poți asambla întreg aparatul, dacă ai siguranța că toate componentele s-au uscat complet.
Curățarea periodică a filtrelor și a aparatului de aer condiționat este imperios necesară pentru a-ți furniza un aer proaspăt, răcoritor și sănătos. Procesul de mentenanță este atât de simplu încât nu ai motive sa te expui la riscuri inutile. Indiferent de câte aparate de aer condiționat ai în locuință sau la locul de muncă, asigură-te că periodic sunt întreținute corespunzător pentru a te bucura de beneficiile oferite o perioadă cât mai lungă de timp.