Ce semnifică trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Credincioşii ţin cont de câteva lucruri stricte
Publicat pe 06.04.2018 la 10:15 Actualizat pe 06.04.2018 la 10:24
În Vinerea Mare se face în biserici pomenirea "Sfintelor şi Mântuitoarelor şi înfricoşătoarelor Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. În această seară în fiecare locaş sfânt se cântă Prohodul Domnului, apoi se face trecere pe sub masă.
În Vinerea Mare se face în biserici pomenirea "Sfintelor şi Mântuitoarelor şi înfricoşătoarelor Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. În această seară, în fiecare locaş sfânt se cântă Prohodul Domnului, apoi se face trecere pe sub masă.
Sfântul Epitaf este scos în mijlocul bisericii, este aşezat pe o masă înaltă care semnifică Mormântul Domnului. Credincioşii trebuie să sărute Sfânta Evanghelie şi să treacă pe sub masă, în Vinerea Mare a Paştelui, potrivit crestinortodox.ro.
În Vinerea Mare, unii credincioşi trec pe sub masă o singură dată, însemnând unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alţii trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Iisus Hristos a stat în mormânt.
Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare, şi pe sub Sfântul Epitaf semnifică intrarea lui Iisus Hristos în Sfântul Mormânt. Credincioşii închipuie în trupul și viata lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai importante ştiri, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
R.P.