Cea mai nouă escrocherie, care face ravagii pe Internet! Îi vizează direct pe cei care au accesat site-uri deocheate
Publicat pe 17.02.2018 la 23:59 Actualizat pe 17.02.2018 la 23:28
O nouă înşelăciune, cu iz de şantaj, face ravagii pe Internet, autorii avertizând victimele că, dacă vor anunţa poliţia, vor fi umiliţi în faţa cunoscuţilor.
O nouă înşelăciune, cu iz de şantaj, face ravagii pe Internet, autorii avertizând victimele că, dacă vor anunţa poliţia, vor fi umiliţi în faţa cunoscuţilor.
În ultimele zile, mai multe persoane au primit e-mailuri dubioase, menite să îi sperie pe destinatari, pentru ca aceştia să „cotizeze” în conturile escrocilor. În unul dintre e-mailuri, „hackerul” care susţine că este din Ucraina îl avertizează pe destinatar că deţine imagini compromiţătoare cu acesta, realizate de o aplicaţie tip virus, în care victima ar apărea cu nădragii în vine, delectându-se cu filme XXX. Expeditorul e-mailului susţine că deţine toate adrese de e-mail ale prietenilor victimei şi că, dacă aceasta nu trimite monede virtuale într-un cont menţionat în e-mail, va trimite tuturor imaginile compromiţătoare. De asemenea, şantajistul avertizeză victima că o reclamaţie la poliţie ar fi inutilă, întrucât nu va putea fi localizat.
Dacă şantajul nu are efectul scontat, escrocii cibernetici „bombardează” victima cu alte e-mailuri, mai credibile, în încercarea de a stoarce bani de la aceasta. Astfel, ei susţin că au instalat un virus pe dispozitivul folosit de victimă şi că toate datele vor fi şterse, dacă aceasta nu plăteşte o anumită sumă într-un cont de monedă virtuală.
Anul trecut, computere din aproape 100 de țări au fost afectate de o amenințare de tip ransomware denumită ,,WannaCry”. La momentul respectiv, Poliţia Română a recomandat utilizatorilor care accesează Internetul să actualizeze sistemele de operare, întrucât ransomware-ul nu poate compromite sistemele de operare cu actualizările la zi. „Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de țări. Malwareul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o rețea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia și să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de operare. Microsoft a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilității exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010. După infectarea cu malware și criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 USD (0.1781 bitcoin) pentru decriptarea acestora", anunţa Poliţia Română, la momentul respectiv.
Recomandările poliţiei:
Organizațiile și utilizatorii sunt sfătuiți să:
actualizeze la zi a sistemele de operare și aplicațiile pe care le dețin.
blocheze porturile SMB (139, 445) în cadrul rețelei.
utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnături.
manifeste atenție sporită la deschiderea fișierelor și link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email.
realizeze periodic copii de siguranță (backup) pentru datele importante.
În eventualitatea infectării cu ransomware:
deconectați imediat de la rețea sistemele informatice afectate.
dezinfectați sistemele compromise.
restaurați fișierele compromise utilizând copiile de siguranță (backup).
nu plătiți sumele cerute de atacatori, nu există garanția recuperării datelor.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de facebook oficială: Spynews.ro!
Avem și Instagram. Ne poți da follow aici!