Cel puţin OPT persoane au murit în urma avalanşei de pe Muntele Everest: "Vor fi şi mai mulţi morţi dacă nu vor veni elicoptere de urgenţă"

Cel puţin opt oameni au murit în urma avalanşei declanşată de seismul puternic înregistrat în Nepal. Tonele de zăpadă au îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, a anunţat Ministerul nepalez al Turismului.

Ministerul de Interne din Nepal a declarat că aproape 1000 de persoane au murit în capitala ţării, Kathmandu, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 produs în cursul acestei dimineţi, potrivit Antena 3.

Seismul a făcut victime şi pe Muntele Everest, unde a fost declanşată o avalanşă uriaşă. Cel puţin opt persoane au murit.

"Bilanţul ar putea creşte şi ar putea include atât străini, cât şi ghizi şerpa", a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului.

În urmă cu câteva minute, alpinistul român Alex Găvan a făcut mărturisiri din iadul de pe crestele munţilor.

"Un dezastru uriaş. Am ajutat la căutări şi la operaţiunile de salvare ale victimelor din zona afectată. Foarte mulţi morţi. Şi mai mulţi răniţi grav. Vor fi şi mai mulţi morţi dacă nu vor veni elicoptere de urgenţă", a scris Alex Găvan pe Twitter.

Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului, a transmis că Tabăra de bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1.

"Nu avem informații sigure despre ceilalți trei români aflați în expediții pe muntele Everest: Teofil Vlad — pe fața Nordică, Zsolt Torok și Justin Ionescu — pe fața Sudică. Din ultimele informații primite de la ei, putem presupune următoarele: Zsolt Torok și Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informație neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe fața Nordică a Everestului (informație neconfirmată), unde condițiile de producere a avalanșelor sunt reduse", se mai arată în comunicatul cu privire la Everest 2015 Expedition, potrivit agerspres.ro.

Din primele informaţii, se pare că alpiniştii români surprinşi de cutremur în timp ce se aflau într-o tabără organizată din Himalaya, sunt în afara pericolului.

D.D.

Sursă foto:captură Youtube

Citeşte şi:

Clipe de teroare! Unii dintre alpiniştii de pe Everest, unde a avut loc o avalanşă, sunt daţi dispăruţi, alţii sunt blocaţi: "Rugaţi-vă pentru toată lumea!"

VIDEO / Un cutremur EXTREM de puternic s-a produs în Nepal! Bilanţul dezastrului


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro