Cine face cotele la pariurile sportive
Publicat pe 07.05.2018 la 13:10 Actualizat pe 07.05.2018 la 13:32
La pariurile sportive, totul se învârte în jurul cotelor. Până să aflu mai multe despre această industrie, credeam că ele reflectă fidel probabilitatea ca o selecție să fie câștigătoare. Concret, 1.20 ar însemna că pariul are șanse mari de reușită, 1.80 - șanse moderate, 2.50 - șanse mici ș.a.m.d.
La pariurile sportive, totul se învârte în jurul cotelor. Până să aflu mai multe despre această industrie, credeam că ele reflectă fidel probabilitatea ca o selecție să fie câștigătoare. Concret, 1.20 ar însemna că pariul are șanse mari de reușită, 1.80 - șanse moderate, 2.50 - șanse mici ș.a.m.d.
Nu este chiar așa. Casele de pariuri online nu se ghidează neapărat după această probabilitate, ci după alte considerente, mult mai complexe. Ca să înțelegem cum anume se stabilesc cotele, este important să știm cine anume se ocupă de această operațiune. Fiecare operator de jocuri de noroc are un departament special de „traderi”, format din experți în matematică, statistică, probabilități și chiar psihologie.
Casa de pariuri are profit orice s-ar întâmpla
Misiunea principală a acestora este de a fixa cotele așa fel încât să existe un echilibru între pierderi și câștiguri, indiferent de ce s-ar întâmpla într-un meci. Astfel, grație marjei de profit incluse în cote, operatorul iese oricum pe plus.
Ce este marja de profit? Să luăm exemplul clasic al aruncării unei monede în aer. Sunt șanse perfect egale ca moneda să cadă cu una dintre cele două fețe în sus. Așadar, ar trebui să fie cota 2.00 pentru „pajură” și cota 2.00 pentru „cap”. Cu excepția promoțiilor „Marjă 0”, cum ar fi cele de la Betano, nu vom vedea niciodată asemenea cote pentru un pariu cu două opțiuni. Vom avea, probabil, 1.90/1.90.
Dacă pariezi de 10 ori pe pajură câte 100 de lei și câștigi 5 pariuri, pierzi 500 de lei și câștigi 450 de lei. Chiar dacă bilanțul tău este echilibrat, ieși în pierdere.
De partea cealaltă, chiar dacă și bilanțul casei de pariuri este echilibrat (ea câștigă pariurile pe care le pierzi tu și invers), ea iese în câștig cu 50 de lei. Acel 0.10 cu care este scăzută cota reală reprezintă marja de profit.
Nu e mare sumă 50 de lei, nu-i așa? Hai să folosim sume reale: 1.000.000 de euro pariat pe opțiunea „peste 2.5 goluri marcate” și 1.000.000 de euro mizat pe „sub 2.5 goluri marcate”. Orice s-ar întâmpla, casa de pariuri câștigă 100.000 de euro. La un singur meci! Așadar, un operator de jocuri de noroc nu depinde de pierderile pariorilor pentru a fi pe profit, dar își rotunjește veniturile din aceste pierderi.
Se ține cont de tendințele de pariere
Primul criteriu de care țin cont traderii e reprezentat de tendințele de pariere. Așa se explică prezența psihologilor în departamentul special, aceștia având rolul de a anticipa cum gândesc pariorii meciul. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării într-o industrie de miliarde de euro. Bookmakerii au la dispoziție profilul psihologic al majorității pariorilor constanți.
După ce au fost creionate tendințele de pariere, sunt calculate cotele, astfel încât volumele de bani pariate pe fiecare opțiune să fie relativ egale. La pariurile cu două opțiuni, precum peste/sub, este oarecum simplu, dar mai sunt și pariurile de tipul 1X2.
Al doilea pas este stabilirea marjei de profit, care poate fi între 5% și 15%. Agențiile de pariuri online de top precum Unibet, care au mulți clienți, își permit să lucreze cu marje de profit mai mic. Implicit, oferă un payout mai mare.
Cum apar pariurile de valoare
În fine, ultima etapă a acestui demers complex este stabilirea cotelor. Probabilitatea ca un pariu să fie câștigător este doar un element dintr-o serie de variabile pe care un parior de rând nu poate ști cum să le combine într-un algoritm infailibil.
Nici măcar pariorii profesioniști nu pot lucra la un asemenea nivel, însă nici nu ar fi în interesul lor. Aceștia caută să calculeze cotele strict în funcție de probabilitatea ca pariul să fie câștigător, așa-numitele „cote reale”.
În cazul în care cota reală este mai mică decât cota fixată de bookmaker, vorbim despre un pariu de valoare. Adică se merită să riști bani, pentru că eventualul câștig ar fi mai mare decât cel normal.
Pariurile de valoare pot apărea și după fluctuația cotelor, fluctuație determinată în principal de banii pariați pe o anumită selecție. De exemplu, dacă Winmasters oferă cota 1.50 ca FCSB să o învingă pe Poli Iași, iar algoritmul pariorului profesionist indică o cotă reală de 1.45, înseamnă că pariul are valoare.
Dacă un număr mare de pariori interpretează eronat un pariu de tipul „peste/sub” și mizează pe semnul cu șanse mai mici de reușită, cota pentru semnul cu șanse mari de reușită crește și „se naște” un pariu de valoare.
Nu sunt chestiuni foarte complicate, dacă știi câte ceva despre pariuri. Cu cât vei ține cont mai multe de ele, cu atât vei câștiga mai mulți bani.